Dušek od memorijske pjene je trenutno „zjenica oka“ industrije dušeka. Nova tehnologija izrade dušeka napravila je fascinantan proboj na tržištu zbog svojih jedinstvenih karakteristika, koje umanjuju bolove u leđima, pritisak na istaknute dijelove tijela tokom spavanja i mišićnu napetost.

Međutim, nedostatak koji ovaj dušek ima je fabrički, oštar miris koji se osjeti kada skinete plastični prekrivač sa dušeka.

Memorijska pjena koja čini dušek sadrži hemikalije. Ove hemikalije emituju izvjestan miris kada je dušek sasvim nov. Ova karakteristika važi i za Dormeo jastuke.

Za neke osobe ovaj miris je samo blago irititajući. Međutim, većini osoba koje koriste proizvode od memorijske pjene, ovaj miris predstavlja izrazitu smetnju.

Konstantno udisanje ovih hemikalija može ugroziti zdravlje.

Slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći u namjeri da se riješite mirisa memorijske pjene:

Savjet br. 1:

Isjecite jedan kraj plastične navlake i izvucite dušek. Zatim, poprskajte ga sodom bikarbonom sa svih strana. Soda bikarbona veoma uspješno uklanja neprijatne mirise svih vrsta, pa i miris buđi.

Kada ste završili sa nanošenjem sode bikarbone, opet navucite plastičnu navlaku na dušek. Ostavite dušek sa plastičnom navlakom tokom noći.

Skinite navlaku narednog jutra.

Savjet br. 2

Stavite dušek u sunčanu i provjetrenu sobu. Otvorite prozore kako bi vazduh konstantno cirkulisao kroz prostoriju. Možete staviti i komadiće uglja u posudu i staviti je na vrh dušeka.

Usmjerite vazduh iz fena za kosu ka dušeku. Ugalj pomaže u apsorpciji neprijatnog mirisa.

Savjet br. 3

Ukoliko nemate rezervni dušek i morate odmah da koristite dušek od memorijske pjene, navucite na njega debelu posteljinu.

Svakog narednog dana perite ovu posteljinu. To će pomoći apsorpciji mirisa i on će se zaustaviti između slojeva posteljine.

Pri pranju posteljine, upotrebljavajte omekšivač.

Savjet br. 4

Upotrebljavajte proizvode koji apsorbuju neprijatne mirise, a mogu se naći u marketima. Neki od njih se nalaze u staklenim posudama, a neki su u vidu aparata koji se utakne u zidnu utičnicu.

Ovi osvježivači su obično skupi, pa  osvježavajući efekat možete postići i  pomoću kore limuna. Stavite koru limuna u hladnu aluminijumsku posudu, u prostoriji gdje se nalazi dušek i on će apsorbovati neprijatne mirise.

Izvor: planetazdravlja.com