plastenikMislite da je izrada plastenika težak posao? Može biti, a ne mora. 

Donosimo vam dva prijedloga i odličnu galeriju sa idejama kako da najjednostavnije napravite male

Što se tiče prvog prijedloga, sigurno ste tako nešto već vidjeli na nekim seoskim  imanjima. Postavite komad najlona na zemlju i preko njega stavite stari okvir od prozora (ili napravite pravougaoni okvir od daščica). U “prozor” naspite zemlju. Pronađite tanje grane nekog savitljivog drveta, poput vrbe i savijte ih da formirate “kostur” za vašu kupolicu (pogledajte detalje u galeriji).

Kada ste namjestili trske (čvrsto ih zaboli u zemlju), providni najlon (ili posebnu foliju za plastenike) prebacite preko vašeg mini plastenika. Prčvrstite ga tako što ćete pri dnu (oko “prozora”) nabacati zemlje (ili staviti kamenje ili komade drveta) da vjetar ne bi oduvao najlon. Naravno, ovo nije jedna od najčvršćih konstrukcija, ali može poslužiti za manje projekte.plastenike.

Mnogo zanimljiviji je naš drugi prijedlog. Potrebno vam je veliko plastično bure. Sa jedne strane odsijecite dva komada plastike (kao da pravite prozore na položenom buretu). U bure stavite zemlju, a rupe prekrijte najlonom. (detaljnije na fotografiji).

I to je to. Vaše biljke imaju svoju novu mini kuću.

Da li ste vi pokušavali sami da napravite plastenike?

Imate li nekih sličnih ideja?

Izvor: lifepressmagazin.com