U Banjaluci će danas, povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindoromom, biti održana manifestaciji “Prozor u naš svijet” kojoj će prisustvovati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Dječiji edukativni centar “Svjetlice” iz Banjaluke obilježiće danas u Kulturnom centru Banski dvor Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, uz naglasak na mogućnosti djece koja žive sa ovim sindromom.

Centralni dio manifestacije biće premijerno izvođenje pjesme “LJubav može sve”, koja je posvećena osobama sa Daunovim sindromom, a čiji je autor Mladen Matović.

“U goste nam dolazi trio `Šimbera` iz Slovenije, čiji član Kristina Šimbera ima Daunov sindrom, a vrlo uspješno svira flautu i živi od svog rada”, najavila je koordinator u Centru “Svjetlice” Željka Perišić.

Ona je rekla da su članovi Centra pripremili tri koreografije, a zajedno sa njima nastupaće i njihovi drugari iz Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Program je inkluzivan, pri čemu mislimo na inkluziju u kulturi, s obzirom na to da se djeca sa ovim problemom isključuju iz svih društvenih dešavanja i kulturnih zbivanja”, ukazala je Perišićeva.

Ona je rekla da je jedna od narednih aktivnosti Centra pružanje podrške i osnaživanje roditelja djece sa Daunovim sindromom.

Manifestacija će početi u 13.00 časova u Banskom dvoru, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Organizator manifestacije je Dječiji edukativni centar “Svjetlice” iz Banjaluke.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine.

Izvor: Srna