Na osnovu čega se nekom hotelu daje dve, tri ili maksimalnih pet zvjezdica? I zbog čega tri zvjedice u jednom dijelu Evrope ne podrazumijeva iste obavezne sadržaje kao u drugom…

Turisti često gube iz vida da ne postoji jedinstven sistem rangiranja hotela. Svaka zemlja “odlučuje” koje standarde hotel mora da zadovolji da bi dobio određeni broj zvjezdica, pa je u Velikoj Britaniji recimo prioritet vrhunska usluga, dok se u Italiji fokusiraju na – čistoću.

Kad uporedite dobre hotele u Evropi, ispostavi se da na osnovu broja zvjezdica ne možete da zaključite baš previše toga.

Iako “pet zvjezdica” zvuči primamljivo, hoteli i odmarališta zapravo primjenjuju lokalni sistem rangiranja, tako da se hotel ovako klasifikovan u Španiji na primjer, može drastično razlikovati od onog sa istim brojem zvjezdica u Italiji, Velikoj Britaniji ili Turskoj.

Svaka zemlja, naime, ima sopstveni sistem rangiranja, zasnovan na standardima koje je postavilo nadležno ministrastvo zemlje o kojoj je riječ.

U Velikoj Britaniji, prioritet je usluga, pa hoteli sa pet zvjezdica moraju gostu pružiti očekivanu dobrodošlicu, osoblje mora govoriti više jezika, a taj kvalitet usluge podrazumijeva i kvalitetnu ponudu na meniju, uz odgovarajuću vinsku kartu, na primjer.

U Francuskoj se broj zvjezdica dodjeljuje, između ostalog, i na osnovu enterijera, pa je opremljenost soba i lobija, uz usluge i sadržaje koje hotel nudi jedan od bitnih faktora za dobijanje određenog broja zvjezdica. Podrazumijeva se besprijekorna usluga. Osoblje mora govoriti engleski i još jedan jezik osim francuskog, a za pet zvjezdica hotel mora imati i više od jednog bazena, zdravstveni i fitnes centar, spa centar kao i igraonice i druge sadržaje namjenjene djeci. Podrazumijeva se i satelitska televizija sa širokim izborom kanala.

Izvor: prva.rs