Jeste li se ikada zapitali zbog čega imate baš takvu boju kose? I koji je razlog njenog bijeljenja?

Australijski stručnjak, Rodni Sinkler profesor dermatologije na Univerzitetu u Melburnu, objašnjava “nauku” boje kose:

“Melanin je prirodni pigment, a njegova dva tipa određuju boje naše kose – eumelanin (crne i braon nijanse) i feomelanin (crveni i žuti pigmenti). Varijacije ova dva tipa mogu da dovedu do mnogobrojnih kombinacija boja i tonova kose.”

Kako boja dlake zavisi od toga na kojem dijelu tijela se nalazi

Na primjer, trepavice su najtamnije dlake na tijelu jer sadrže visok procenat eumelanin. Boja kose na tjemenu je često svjetlija od stidnih dlaka zbog visoke koncentracije pigmenta feomelanin.

Dlaka s crvenim pigmentom je uobičajena na području ispod ruke te na bradi, čak i kod ljudi koji imaju braon kosu.

Stimulirajući hormon melanocit može potamniti dlake, što takođe mogu i estrogen i progesteron koji se proizvode u trudnoći. Određeni lijekovi, poput onih protiv malarije, mogu posvjetliti dlaku.

Zašto plava kosa djeteta često potamni?

Iako se često događa da svijetla kosa djece potamni kada dođu do sedme ili osme godine, mehanizam koji bi to objašnjavao nije poznat ni danas, ali se vjeruje da hormoni nisu zaslužni za te promjene.

Šta uzrokuje pojavu sijedih dlaka?

Većina nas otkrije prve sijede oko 30-te godine, i dok mnogi takvu kosu smatraju šarmantnom, drugi se stalno oslanjaju na tretmane kod frizera da bi povratili kosi stari sjaj. Ali, skoro je pravilo da čovjeku do 50-te godine skoro 50 odsto dlaka na kosi posijedi. Može da se procijeni da muškarci imaju više sijedih od žena, dok stanovnici Afrike i Azije imaju mnogo manje sijede kose od bjelaca.

Izgleda da su geni ipak najodgovorniji za pojavu sijedih, pa će tako jednojajčani blizanci često posijediti u isto vrijeme. Ova pojava je česta, ali nauka smatra da se uticaj gena na pojavu sijedih ipak treba detaljnije proučiti.

Nema dokaza da sijede nastaju zbog stresa, loše ishrane ili stila života.

Izvor: prva/ordinacija