Naučite kako da se izborite sa njihovim “neću” kada sjednu za trpezu…

Često djeca vrtićkog uzrasta imaju periode u kojima vrlo malo jedu. Iako nije neuobičajeno ni za školski uzrast, majke se mnogo više brinu kada se to dogodi kod manje djece. Pritom roditelji vrlo često zaboravljaju da se dnevne potrebe djece i odraslih bitno razlikuju.
 
Osim same smanjene potrebe za hranom, mališani vrtićkog uzrasta često zbog zaigranosti nemaju vremena da jedu. Sjedenje za stolom i u miru pojeden obrok, naročito ako na tanjuru nije neka omiljena nezdrava hrana, uvijek je poprilično dosadno u poređenju sa zabavnom, igrom i trčanjem naokolo. 
 
Vrlo je važno da ne pokleknete pred djetetovim odbijanjem obroka, naročito ako odbija samo zdravu hranu. Bez brige, dijete neće umrijeti od gladi, kada bude gladno sigurno će pristati da pojedei varivo ili povrće u svim oblicima. 
 
Ako dopustite djetetu da jede čokoladu ili čips kao zamjenu za zdravi ručak koji odbija započeli ste dugotrajnu borbu za koju ste većim dijelom sami krivi. Svjesni ste da nezdrava hrana smije biti prisutna u djetetovoj ishrani samo jednom ili dvaput nedjeljno, a ako na prvo djetetovo odbijanje hrane “na kašiku” vi djetetu dopustite da ipak pojede čokoladu, ono će naravno vjerovati da će to svaki dan upaliti i nastaviće sa svojim odbijanje zdrave hrane.
Ne tjerajte ga da jede baš sve 
Ako ipak kada dijete ne želi da ruča to smireno prihvatite, bez da ga nekoliko puta nudite ili ga čak molite da jede, ali mu ne dopustite da jede nezdravu hranu. Djetetu će biti jasno da će ostati gladno ako ne pojede ono što je u tanjiru.
 
Što više pritiska stvarate kod djeteta, ono će više odbijati hranu. Umjesto toga, nudite djetetu manje hrane, ali isključivo zdrave. Naravno, budite dobar primjer svom djetetu i ne posežite za nezdravim namirnicama. Barem dok je dijete kod kuće. Uvijek neka na stolu budu zdrave grickalice poput orašastih plodova, štapića mrkve ili izrezanih jabuka.
 
Određena disciplina ipak mora imati granice. Ako dijete zaista ne voli samo nekoliko namirnica, ne tjerajte ga na to. Ima dovoljno vrsta voća i povrća koji će uspješno djetetu nadoknaditi sve potrebe za vitaminima. Na kraju, niko od nas ne jede apsolutno sve. Ako dijete primijeti da zaista uvažavate njegove (realne) želje stanje će se sigurno popraviti.
 
Zapamtite, normalan rast i razvoj vrlo je mjerljiv, a on je ujedno najbolji pokazatelj odgovarajuće ishrane. Ako vaše dijete nema teškoća u razvoju, dobija na težini prema njegovom uzrastu, ono jede sasvim dovoljno. Sjećate se skokova u razvoju kada je dijete bilo vrlo malo? Tada se skok u većoj potrebi za hranom mnogo više osjećao, a skokovi u razvoju traju još uvijek. Ako je dijete prošle nedjelje jelo mnogo, a sada je odjednom prestalo, to je tako jer je njegov organizam tako tražio. Ako se radi o djetetovim “bubicama”, to ćete vidjeti kroz dan dva. 
Izvor: bebac.com