Obilježavanje Dana grada Banjaluka započeće sutra nastupom državnog ansambla “Ruski kozaci” u Sportskoj dvorani “Borik”.

Zamjenik direktora Sportske dvorane “Borik” Jovica Keserović rekao je Srni da nastup, čiji je početak planiran za 20.00 časova, organizuje Udruženje “Srpsko-ruska veza” iz Sremskih Karlovaca.

“Tehnički organizator nastupa je Kulturni centar Banski dvor, uz pokroviteljstvo grada Banjaluka”, rekao je Keserović i dodao da se ovaj događaj nalazi i u zvaničnom programu obilježavanja Dana grada.

Ansambl “Ruski kozaci” nosilac je mnogobrojnih državnih nagrada i svjetskih priznanja.

Nosilac je kozačke kulture, njeguje bogatu duhovnu, muzičku i igračku tradiciju Kozaka i nasljeđe brojnih kozačkih regiona Rusije, od rijeke Dona do Sibira.

Obučeni u živopisne i originalne kostime, neobičnog kolorita, igrači fantastičnog umijeća na briljantan način prikazuju legendarnu hrabrost i gordost Kozaka.

Ansambl je nastupao na svim kontinentima i prestižnim svjetskim muzičkim i pozorišnim festivalima.

Na Festivalu u Edinburgu 2001. godine oduševili su i englesku kraljicu Elizabetu Drugu, koja ih je pozvala na prijem u čast svog jubileja.

Rukovodilac ansambla je koreograf Leonid Milovanov, jedan od opunomoćenih lica predsjednika Ruske federacije Vladimira Putina.

Zvanjem “Narodnog umjetnika Rusije” nagradio ga je 2010. godine bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Dan grada Banjaluka obilježava se 22. aprila, na dan kada je grad oslobođen od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Povodom Dana grada tokom cijelog mjeseca aprila organizuju se razne kulturne i sportske manifestacije.

Izvor: Srna