zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Pregledi kod ginekologa, a nikada nisam imala seksualne odnose

1. Pitanje: Imam 20 godina, još uvijek nisam imala seksualne odnose, dakle virgo intacta, pa me zanima koje sve preglede kod ginekologa trebam uraditi, ako možete konkretno precizno da mi navedete?!  Inače, menstrucije su mi redovne, normalne, samo ponekad osjećam prvi dan umjerene bolove.
Na koji način ginekolog može utvrditi da li imam endometriozu?
Na koji način se provjerava stanje jajnika?
Na koji način da utvrdim da li imam eventualno rak grlića materice ili
endometrijuma? A. (20)

Odgovor: Ono što se u takvim slučajevima može uraditi jesu ultrazvučni pregled, i bris vulve. UZV pregledom se stiče uvid u građu materice i adneksa (jajnika i jajovoda), i ukoliko nešto odstupa od normale, preporučuje se dodatno ispitivanje ili ispitivanja.

Rak grlića materice je vrlo rijetka pojava kod žena koje nemaju seksualne odnose, i potvrđuje se PAPa brisom, kolposkopijom, i biopsijom. Kako je ova dijagnostika neizvodiva u vašem slučaju, ostaje oslanjanje na statistiku, koja kaže da je rak grlića raritet kod djevica. Na rak endometrija se posumnja pri UZV pregledu, a potvrđuje kiretažom sluzokože materice (endometrija), i cervikalnog kanala. Ni ovo nije izvodivo u vašem slučaju, pa, s obzirom da je karcinom endometrija, opet, dosta rijedak kod žena mlađe životne dobi, ostaje otprilike isto ono što sam spomenuo i za rak grlića materice.

U mlađem životnom dobu najčešće obolijevaju jajnici, i zbog toga na njih treba obratiti pažnju periodičnim UZV pregledima, i eventualno dodatnim laboratorijskim pretragama u slučaju pojave nečeg sumnjivog (tm markeri iz krvi, od kojih je jedan prilično specifičan i za endometriozu).

I, na kraju, endometrioza se definitvno dokazuje PH nalazom, a do uzorka se dolazi operativnim putem, bilo laparatomijom, bilo laparaskopijom.

Šta je kolposkopija?

2. Pitanje: Poštovani dr Zolak, moj problem je sljedeći:
– Redovan ginekološki pregled, nalaz: obilna bjeličasta sekrecija, PVU cilindrična sa erytroplaklom, uterus u rvf normalno velik, tvrd, adnexa palapatorno b.o.
– UZV: uterus normlano velik, prazan, oba ovarija uredne veličine mikrocistične građe U.C. Douglasi nema slobodne tečnosti.
– Utvrđena je ranica na grliću materice (moj ginekolog kaže da nije strašno, da je samo za praćenje), rađen je papa test, gdje piše da je stepen čistoće 3, primjerenost uzorka “zadovoljava za interpretaciju”, opšta podjela “negativan”.  Doktorka je preporučila vaginalete Neo-penotren i antibiotik Doksiciklin, nakon menstruacije, a nakon sljedeće kolposkopija i ponoviti papa test za 6 mjeseci.

Zanima me šta znači kolposkopija i koliko je nalaz uredan ili nije i šta se dalje može preduzeti u cilju elimnisanja ranice i može li se uopšte spriječiti njen nastanak?!

Inače imam policistične jajnike sa sklonošću pojavljivanja vodenih cisti. Jedan period sam pila Yaz pilule ali sam prestala, u suštini imam redovnu menstruaciju 28-32 dana, nije bolna niti obilna, nisam imala  porođaje niti abortuse. Molim Vas vaše mišljenje! Lijep pozdrav, D.K. (31)

Odgovor: Vi, u osnovi, i nemate neki veliki problem. Sve što ste naveli se dosta često dijagnostikuje, i ne zahtijeva neke hitne procedure, dijagnostičke ili terapijske. Ranica na grliću se može pratiti, kako je ginekolog preporučio, ili ukloniti mehanički nakon kolposkopske potvrde benignosti promjene.

Kolposkopija je aparat kojim se pod uvećanjem gleda grlić materice, i na taj način bolje vide promjene na samoj sluzokoži grlića. 

PAPa bris vam je uredan, te se može reći da je do vas da li ćete promjenu pratiti, ili ukloniti. Ranice nastaju kao posljedica čestih infekcija grlića, i osjetljivog tkiva oko cervikalnog kanala. Pošto je u vagini u svakom momentu prisutan veliki broj bakterija i gljivica, to je i razlog zbog čega često dolazi do upala, koje se manifestuju kao „pojačano bijelo pranje“, i koje se kao takve i liječe.

Infekcije grlića se dokazuju brisevima grlića, i liječe se u zavisnosti od uzročnika, na način kako vam je ginekolog i preporučio. Policistični jajnici su takođe čest nalaz, i dok god nema nekih dodatnih problema, nema ni potrebe na to obraćati previše pažnje.

Imam PCOS, menstruacije mi kasne

3. Pitanje: Poštovani, prije par godina konstatovano mi je na osnovu nalaza i UZ da imam sindrom PCOS , pila sam Yaz i sve je funkcionisalo dobro i menstuacije su bile redovne. Unazad šest mjeseci prestala sam ih piti (čisto da provjerim kako funkcionišem bez kontraceptivnih tableta )  i četiri mjeseca sam dobijala menstruaciju redovno na 30 – 35 dana; međutim posljednja dva mjeseca je izostala. Dobila sam od svoje doktorke Primolut nor tablete 2 x 1 da pijem 5 dana. Od  zadnje popijene je prošlo jedanaest dana i ja još nisam dobila. Da li još da čekam ili treba da se javim doktorki?  Srdačan pozdrav I.D.

Odgovor: Trebate se javiti na pregled, na kome će se, uz neke hormonske pretrage, ustanoviti funkcionisanje jajnika. Nakon Primoluta u najvećem broju slučajeva uslijedi krvarenje, uz preduslov da jajnici rade svoj posao kako je i predviđeno. Niste naveli koliko godina imate, pa zbog toga ne mogu dati precizniji odgovor, ali u svakom slučaju trebate otići na pregled, pogotovo ako imate PCO sindrom, i planirate trudnoću u skorijoj budućnosti.

Zabrinula me crvena mrlja na vešu poslije odnosa

4. Pitanje: Poštovani dr. Zolak, ciklus mi se završio prije dva dana (menstruacija traje 5 dana, nije obilna i redovna je). Međutim, nakon seksualnog odnosa primijetila sam malo krvi na donjem vešu, nemam nikakvih bolova, odnos nije bio bolan, a vjerenik i ja smo koristili zaštitu.

Odnose nemamo često, u prosjeku 4-5 puta mjesečno, i gotovo uvijek koristimo kondome. Kod ginekologa sam bila prije skoro 4 mjeseca i sve je bilo u redu. Ipak, mala mrlja krvi me je uplašila pa me zanima da li imam razloga za brigu i treba li da ponovo odem kod ginekologa?
Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.  S poštovanjem, Ana (24)

Odgovor: Ako je sve bilo u redu prije 4 mjeseca, mislim da nemate razloga za brigu. Kod, tzv. kontaktnih krvarenja treba isključiti promjene na grliću materice, a koje bi ginekolog vidio pri pregledu, i dodatno potvrdio PAPa brisom ili kolposkopijom. Pretpostavljajući da je sve kako ste naveli, tj. uredno, vjerovatno je u pitanju zakašnjelo, oskudno krvarenje poslije menstruacije, izazvano kontrakcijama materice prilikom odnosa, i zbog toga nema razloga da idete
ginekologu.