Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske organizovalo je na Trgu Krajine u Banjaluci taktičko-tehnički zbor povodom obilježavanja 4. aprila – Dana policije Republike Srpske.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da su građani danas mogli vidjeti opremu kojom raspolaže i koju koristi uniformisana policija, kriminalistička i saobraćajna policija, specijalna jedinica policije, kao i sve druge linije rada u policiji.

“U svrhu ovih aktivnosti danas je u prostorijama u Upravi za policijsko obrazovanje predstavljen 36. broj časopisa `Bezbjednost, policija, građani`, koji ove godine obilježava 10 godina postojanja”, napomenuo je Vasić.

zbor na trgu1

Komentarišući promjene koje se dešavaju u Policiji Republike Srpske, Vasić je istakao da MUP vrši reorganizaciju, pri čemu neće doći do novih zapošljavanja.

“Jedinica za obezbjeđenje lica i objekata prerasta u Upravu, dok će novina u njoj biti odjeljenje koje smo dodali, a koje će u Istočnom Sarajevu obezbjeđivati naše predstavnike u zajedničkim institucijama koji tamo stanuju”, pojasnio je Vasić.

zbor na trgu2

On je dodao da će iz Uprave krim-policije biti izdvojena jedinica za borbu protiv terorizma. “Organizacione transformacije će biti, ali povećanja broja ljudi niti ima, niti to za sada planiramo po budžetu”, rekao je Vasić.

zbor na trgu3On smatra da su komentari opozicije u vezi sa reorganizacijom policije rezultat određenih razgovora bez argumenata ili razgovora sa ljudima koji ne znaju šta se promijenilo, te koji “glume stručnjake i izmišljaju priču da se nešto novo pravi”.

“U suštini, MUP Republike Srpske ostaje sa 5.300 ovlaštenih lica koja će samo drugačije biti organizovana”, rekao je Vasić.

Prema njegovim riječima, pravo na zaštitu od Uprave za obezbjeđenje lica i objekata imaju Palata predsjednika, Narodna skupština, Vlada, te po mjestu boravka obezbjeđuju se predsjednik i potpredsjednici, premijer i neki ministri, i na tom polju se ništa ne mijenja.

“Osim toga, u pokretu se ne obezbjeđuju samo naši funkcioneri, nego i oni iz zajedničkih institucija ili iz Federacije, te i funkcioneri iz drugih zemalja prilikom posjete Republici Srpskoj ili prolaska kroz Srpsku”, istakao je Vasić.

Izvor: Srna