Studenti Medicinskog fakulteta Banjaluka, Odsjek farmacija, posjetili su u okviru praktične nastave pogone fabrike banjalučkog “Hemofarma”, te se upoznali sa procesom proizvodnje i Službom kontrole kvaliteta i skladištenja.

Ovo je vrijedno iskustvo jer smo spojili teorijsko znanje sa praktičnim. Vidjeli smo da je jako stroga kontrola kvaliteta i koliko je to složen proces, a koji je bitan kako bismo dobili proizvod koji je dobrog kvaliteta“, rekao je Vladan Žukić, student četvrte godine farmacije.

“Hemofarm” u Banjaluci je i ranijih godina otvarao vrata za studente farmacije, te im davao uvid u praktičnu primjenu ranije stečenih znanja.

“U okviru studija ovo su do sada izučavali uglavnom na teorijskoj osnovi, tako da su im pojmovi koje smo spominjali poznati, ali prava procedura i validacija i drugi procesi u industriji sa praktičnog ugla nisu im do sada bili poznati”, rekla je Rada Amidžić, rukovodilac Službe kontrole kvaliteta i odgovorna osoba za puštanje lijekova u promet na tržište BiH.

“Hemofarm” 50 odsto svojih proizvoda izvozi na tržište Evropske unije, 40 odsto na tržište zapadnog Balkana, te 10 odsto za Rusiju, sjevernu Afriku i Bliski istok, a do kraja godine planira da poveća kapacitet proizvodnje.

“Od septembra ćemo imati kapacitet preko milijardu tableta na godišnjem nivou, a u pakovanjima je to oko 21 milion”, istakao je Bojan Bajić, izvršni direktor “Hemofarmove” proizvodnje u Banjaluci.

Izvor: nezavisne.com