Više od 600 djece iz Republike Srpske i regiona igrom i pjesmom predstaviće se 18. aprila na prvom festivalu dječijeg folklora u Debeljacima.

Organizator manifestacije je Kulturno-umjetničko društvo “14. februar” iz Debeljaka, a početak programa planiran je u 10 časova na dječijem igralištu u ovom naselju.

Predsjednik KUD-a “14. februar” Dragan Kavić rekao je da je pripremljen bogat kulturno-umjetnički program gdje će se djeca iz 21 kulturno-umjetničkog društva predstaviti u više disciplina.

– Manifestacija će početi edukativnim radionicama gdje će biti kuvana tradicionalna domaća jela, izrađivani razni predmeti od drveta, te prerađivana vuna. Nakon radionica planirane su sportske aktivnosti: trčanje, povlačenje konopca, skakanje u vrećama, a u popodnevnim časovima nastupi folklornih grupa – objasnio je Kavić.

On je dodao da je cilj manifestacije da se povežu djeca iz različitih krajeva Republike Srpske, ali i regiona kako bi jedni drugima prenijeli običaje, tradiciju i kulturu.

– Većina omladine danas ne zna kako su nekada naše bake pravile jela, prele vunu i kako su se ljudi družili, tako da je ovo prilika da djeca upoznaju i vide stare običaje – kazao je Kavić.

On je dodao da je glavni pokrovitelj ovog festivala grad Banjaluka uz podršku brojnih privrednika.

Prema njegovim riječima, i pored toga što Kulturno-umjetničko društvo “14. februar” broji 100 članova, omladina sa tog područja grada danas nije mnogo zainteresovana za bavljenje folklorom.

– Naše društvo jedino je u ovom, ali i okolnim naseljima. Kada je osnovano 2008. godine, bilo je mnogo više članova, ali kako godine prolaze, članstva je sve manje – rekao je Kavić. 

Dodaje da društvo ima tri grupe, odrasli, mlađa kategorija folkloraša i djeca.

– Naše društvo učestvovalo je na brojnim smotrama folklora širom Republike Srpske i Srbije, ali i u Beču i Pragu. Prije dvije godine osvojili smo prvo mjesto na festivalu folklora u Mrkonjić Gradu – rekao je Kavić.

Društveni dom

Prostorije u kojima je članstvo Kulturno-umjetničkog društva “14. februar” trenutno smješteno nisu baš uslovne.

Problem je što nemamo svlačionicu pa se djeca presvlače na hodniku, sala je mala, a i toaleti su neuslovni – kazao je Kavić. On je dodao da u sklopu Društvenog doma postoji izgrađena sala, ali da još nije puštena u rad.

Izvor: glassrpske.com