Znate li da se piškote pripremaju čitavih 900 godina. A kažu da se recept od tada neznatno promijenio…

Sastojci:

3 jaja, odvojena bjelanca od žumanaca
¼ šolje šećera
1 kašičica vanilija ekstrakta
½ šolje prosijanog brašna
Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Uključite rernu da se grije na 180c, a veliki pleh za pečenje obložite masnim papirom. U velikoj posudi mikserom mutite žumanca i dvije kašike šećera dok ne postanu bijela i pjenasta, oko 5-6 minuta. Dodajte vanila ekstrakt pa po žumancima pospite prosijano brašno, ali ne miješajte već samo ostavite sa strane.

U posebnoj posudi mikserom mutite bjelanca sa preostale dvije kašike šećera dok ne postanu čvrsta. Bjelanca dodajte brašnu i žumancima i lagano ih sjedinite varjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Dobijeno tijesto sipajte u poslastičarsku kesu sa otvorom promijera 1,25 centimetara i pomoću njega na masni papir istiskajte prutiće dužine 7, 5 centimetara, a neka razmak između prutića bude najmanje 2,5 centimetra. Ako je u prostoriji u kojoj pripremate piškote toplo i vazduh je vlažan prije nego testo stavite na pleh, pleh na kratko stavite u frižider da se ohladi, to će spriječiti piškote da se previše rašire tokom pečenja.

Piškote pospite šećerom u prahu pa pecite u zagrijanoj rerni 8-10 minuta. Prije nego ih izvadite na žicu za hlađenje ostavite ih nekoliko minuta u tepsiji u kojoj su se pekli.

Izvor: lifepressmagazine.com/prva.rs