Bliže se vaskršnji praznici, otkrijte neke od tehnika farbanja jaja, osmislite koncept za ovu godinu i eksperimentišite…

Osnovne tehnike farbanja jaja:

1. Farbanje vještačkim praškastim bojama ili bojama u vidu tablete

Prvi korak: stavite jaja u lonac i sipajte vodu toliko da jaja budu potpuno umočena. Kuhajte oko 12 minuta. Kada jaja budu kuhana obavezno ih stavite u hladnu vodu, to će olakšati skidanje ljuske.
Drugi korak: stavite stare novine na sto, u dovoljno debelom sloju da spriječite boju da vam ofarba namještaj. Obucite staru odjeću, jer se fleke od boje teško skidaju. Ukoliko imate boju u obliku tablete, stavite je vrelu vodu u staklenoj tegli i dodajte kašičicu sirćeta. Da bi jaje primilo boju iz kesice, potrebno je da jaje kratko kuhate u vodi sa bojom i kašičicom sirćeta.

2. Šaranje voštanim bojama

Voštana boja je masna, pa ne prima boju. Prije umakanja jaja u boju, nacrtajte nešto po njemu voštanom bojom i nakon toga umočite u boju. Jaje će biti ofarbano po površini na kojoj nema tragova voštane bojice.

3. Otisci na jajetu

Prije umakanja kuhanog jajeta u boju, zalijepite trake ili stavite gumice za tegle ili naljepnice nepravilnog oblika. Jaje će biti ofarbano samo po slobodnoj površini.

4. Mermerno jaje

Ako želite efekat mermernog jajeta, u boju za jaja dodajte kasičicu ulja, tako će se boja neravnomjerno raspoređivati po jajetu. Ponovite postupak u drugoj boji.

5. Farbanje jaja prirodnim bojama

Plava- koristite isjeckan crveni kupus ili borovnice
Crvena- koristite cveklu, brusnice ili višnje
Braon- koristite crni čaj ili kafu
Žuta- koristite ljuske od crnog luka
Zelena- koristite špinat

Stavite jednu od namirnica (nemojte štediti) u lonac, poklopite i krčkajte oko 45 minuta. S vremena na vrijeme provjeravajte da li je voda isparila, ako treba dospite. Poslije kuhanja ostavite boju da se hladi nekoliko sati. Da bi se boja fiksirala za jaje, važno je da u mhešavinu stavite oko dvije kašike sirćeta.
Ohlađenu obojenu vodu vratite na šporet i stavite jaja. Kuhajte 10-12 minuta.
Ostavite jaja da se ohlade u obojenoj vodi u kojoj su se kuhala oko 7 sati. Što duže stoje u vodi, boja će biti intenzivnija. Nemojte držati jaja u obojenoj vodi duže od 8 sati, jer sirće može oštetiti ljusku.

6. Farbanje jaja voskom

Na već kuhano jaje nanesite otopljeni vosak, tankom četkicom ili perom, umočite jaje u boju na par minuta. Izvadite jaje iz boje i obrišite ga. Na plamenu svijeće lagano topite vosak sa jajeta i brišite vosak kada se otopi. Možete na isto jaje nanijeti drugu šaru voskom, potopiti ga u drugu boju i ponoviti postupak sa topljenjem voska, tako će vaše jaje imati više boja.
Ako planirate da jaje ima više boja, važno je da prvo umačete u svjetliju, pa potom u tamniju boju.

Ne zaboravite da dodate šljokice, zalijepite kamenčiće, zavežete trakice…

Izvor: bebac.com