Do tufnica na jajima možete doći na dva načina…

Za početak vam je potrebno kuvano jaje, preporučuje se da bude bijelo, ali ni ovo naše obično neće ništa lošije ispasti.

Potrebna vam je i voda, sirće, boje za farbanje hrane tj. prehrambene boje, a za efekat tufni možete koristiti stikere, ili vosak.

STIKERI

Ajmo prvo da objasnimo kako to ide sa stikerima.

Dakle, potrebni su vam okrugli stikeri koje klinci skupljaju i lijepe po albumima, sveskama i sl.

Skuvajte jaje i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi zalijepite stikere, na mjestima na kojima želite tufne. Napunite činiju sa ¾ vode i kašikom sirća, i u istu činiju kapnite prehrambenu boju onoliko koliko želite da vam boja bude „jaka“.

Jaja sa stikerima jedno po jedno stavljajte u činiju, i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Kada ih izvadite iz činije, prebrišite ih papirom, i odmah skinite stikere. Ukoliko želite da jaje svjetluca, premažite ga uljem.

VOSAK

Jedan od najstarijih načina bojenja jaja jeste pojenje voskom. Nekada se to radilo uz pomoć voska i takozvane pisaljke, a sada može i malenim rođendanskim svjećicama.

Kuvano i ohlađeno jaje polako premažete voskom (možete koristiti rođendansku svjećicu) na onim mjestima na kojima želite da vam budu tufne. U činiji sa vodom i sirćetom, kapnite prehrambenu boju, stavite jaje da odstoji nekoliko minuta, i kada ga izvadite iz činije vidjećete tufne na onim mjestima gdje ste premazali vosak.

Izvor: prva.rs