zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

VIŠEGODIŠNJI PROBLEMI SA POJAČANIM “BIJELIM PRANJEM”, PRAĆENI PECKANJEM I SVRABOM

1. Pitanje: Poštovani dr Zolak, u nastavku slijedi pregled svih ginekoloških pregleda na kojima sam bila sa tačnim datumima, dijagnozama i terapijama, a još uvijek imam isti problem – pojačano „bijelo pranje“. 

Od 2010. godine imam problem sa „bijelim pranjem“ koji nikako da riješim koliko god bila uporna i disciplinovana, a pored toga što mi predstavlja problem iscjedak, svrab i loš „miris“ dodatno me iritira komentar svih ginekologa (čitaj: 3 ginekologa) kod kojih sam bila „ma nije to nikakav problem“ – naravno da sam svjesna da ima i većih problema, ali ovaj je moj i samim tim, meni najveći. 

Sve vrijeme liječenja, obilan iscjedak prati loš „miris“, peckanje, svrab, povremeno se usmine ljušte, a i pucaju – do krvi. Ponekad iscjedak ima izrazito bijelu boju i siraste je teksture. U tim situacijama – svrab je nesnosan. Nakon odnosa iscjedak se dodatno pojača, ima „miris“ po pokvarenim jajima, tečan je i poprimi zelenkastožutu boju. Ukoliko imate bilo kakav savjet, dijagnozu, terapiju koju još uvijek nisam probala ili čula – unaprijed hvala.

P. S. Možda je važno napomenuti i da sve vrijeme imam jednog partnera, te da je pregled iz 2006. godine pregled s početka moje seksualne aktivnosti.

22. 8. 2006. godine
Dg: Andexitis 1. dex, Dysmenorrhoea, Colpitis
Th: Isprana dezinficiensom, Doxycycllincaps 2×1 pet dana, Uvin čaj.
Uzet bris za PA.

12. 8. 2009. godine
Dg: Colpitis, Erythroplkia leve
Th: Isprana dezinficiensom, Betadin vag. 1×1, Cansen crema. Uzet bris za PA.

3. 9. 2010. godine
Dg: Vulvovaginitis. SOOR.
Th: Isprana dezinficiensom, Betadin vag. 1×1, Cansen crema. Uzet bris za PA.

3. 01. 2011. godine
Dg: Vulvovaginitis, Adnexitis sin.
Th: Vibramycin D tab. 1×1 ukupno 12 dana, Polygynax vag. 1 uveče 12
dana, Cansen crema spolja 7-10 dana. Uzet VS (nalaz: III (bakt), IV
(caud)).

7. 02. 2011. godine
Dg: Colpitis, Adnexitis sanata
Th: Lactacyd femmina (Dercome femme, Multigyn actigel…). Uzet VS (nalaz III).

4. 10. 2011. godine
Dg: Vulvovaginitis
Th: Lactogyn caps 2×1 ukupno 7 dana, Canesten 3 vag. 1 uveče 3 dana,
Canesten crem spolja 2-3 puta 7 dana. Uzet PA (nalaz: negativan). Uzet
VS (nalaz: VI  (caud)).

24. 02. 2012. godine
Dg: Vulvovaginitis
Th: Lactogyn caps 2×1 ukupno 7 dana, Nystatin vag. 1 uveče 7 dana,
Cansen crem + Panthenol ung,. spolja 2-3x, oba partnera, naizmjenično.
Uzet VS (nalaz: III (bakt)).
Konsultacija, 28. 02. 2012. godine
Th: eadem +
Dovicin caps 1×1 oba partnera 5 dana, Polygynax vag. 1 uveče 6 dana.

10. 7 2012. godine
Dg: Vulvovaginitis, Andexitis 1. dex. Cystitis
Th: Isprana dezinficiensom, Betadin vag. 1×1, Cansen crema za oba
partnera spolja, Ciprocinal tbl a 500 2×1. Uzet bris za PA.

12. 7. 2012. godine
Dg: Vulvovaginitis, Andexitis 1. dex. Cystitis
Th: Isprana dezinficiensom.

4. 9. 2012. godine
Dg: Colpitis leve
Th: Isprana dezinficiensom.

29. 01. 2014. godine
Dg: Colpitis
Th: Macmiror vag. 1 naveče, Kancen unq spolja. Uzet PA.

10. 4. 2014. godine
Dg: Vulvovaginitis ac.
Th: Neo Penotran forte vag. 1 naveče, Kancen unq spolja.Uzet PA
(nalaz: negativan).

Unaprijed zahvalna, L. V. (28)

Odgovor: Iz ovoga što ste naveli se, bez sumnje, može zaključiti da Vaše probleme uzrokuju ponavljajuće gljivične infekcije. Budući da se radi o čestom problemu, o kome je već bilo riječi na portalu, u odgovoru ću napisati ono što i inače savjetujem u sličnim situacijama.

Iako se kandida može smatrati normalim stanovnikom probavnog trakta, posljednjih godina sve veći broj ljudi (svaka treća osoba na zapadu je imala ili ima takvih problema) ima tegobe sa probavom ili sa vaginalnim infekcijama, u zavisnosti od pola. Dva su najčešća uzroka, bilo pojedinačno, bilo u kombinaciji jedan sa drugim:  savremeni način ishrane bogat ugljenim hidratima i rafinisanim šećerima, i antibiotske terapije koje koristeći jake antibiotike rješavaju jedan problem, ali proizvode neke druge, poput ovoga, jer ne djeluju na gljivice (npr. terapija Helikobaktera).

Naime, ishrana tzv. bijelim brašnom dovodi do poremećaja u funkciji sluzokože crijeva, odakle se uzročnici mogu širiti cijelim organizmom, uzrokujući širok spektar problema (neki od njih, blaži, su – nedostatak vitamina i minerala, smanjenje imuniteta, hronični osjećaj umora i malaksalosti, poremećaji raspoloženja, i dr.). Kandida, u nekim slučajevima dovodi do pojačane proizvodnje jednog “lažnog estrogena”, koji može da dovede do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Vi, pošto ste već probali riješiti problem klasičnim terapijama, mislim da biste trebali probati liječenje sa promjenom ishrane. Ovaj put je dugotrajniji, jer traje 3-6 mjeseci, ali po iskustvima mnogih žena širom svijeta, daje dobre rezultate, i temelji se na tome da se kandidi uskrati ono što joj pogoduje rastu, a to su ugljeni hidrati iz ishrane i kisela sredina. Informišite se putem interneta o antikandida dijeti, i prehrani namirnicama koje u organizmu izazivaju alkalizujuće efekte.

KORIŠTENJE IRIGATORA U SVRHU ISPIRANJA RODNICE

2. Pitanje: Poštovani doktore Zolak, zanima me korišćenje irigatora u svrhu ispiranja rodnice, da li je štetno ili korisno? Nevena (27)

Odgovor: Ne savjetuje se ispiranje rodnice, izuzev u rijetkim slučajevima, u ambulantnim ili bolničkim uslovima. Razlog za ovo je što bi ispiranje sigurno poremetilo vaginalnu floru, prvenstveno količinu Laktobacila ili „dobrih bakterija“ u njoj. Ove bakterije proizvode mliječnu kiselinu, koja održava PH vagine u optimalnim granicama, i sprečava pretjeran razvoj „loših bakterija“ i gljivica, koje su odgovorne za većinu infekcija. Može se povremeno koristiti rastvor sode bikarbone u mlakoj vodi, ali ne često, kao i neko od sredstava za intimnu njegu koje sadrži Laktobacile. I u ovim slučajevima se ne preporučuje ispiranje, već sjedenje u rastvoru, namakanje, ili narodski rečeno „podapiranje“.

“BIJELO PRANJE” ALARM ZA POSJETU GINEKOLOGU?

3. Pitanje: Poštovani, molim za objašnjenje pojma “bijelo pranje” ? Konkretno kod mene se javlja specifična vaginalna tečnost u periodu oko ovulacije i to stanje traje oko 5 dana, svakog mjeseca (bez detaljnog praćenja moguće da i u drugim periodima u toku ciklusa, naravno osim u vrijeme menstruacije).

Zanima me da li je ovo normalna  pojava, ili mora da bude pokazatelj nekog ginekološkog ili drugog zdravstvenog problema? Da li je alarm za posjetu ginekologu? Napominjem da je tečnost bez mirisa, guste konzistencije, i brzo se suši i “zgrudva” na vazduhu, te da ne osjećam nikakve bolove, niti u jajnicima ili mokraćnim putevima, tako ni bilo
kakav svrab, peckanje, bilo kakve promjene sluzokože…

Partner je imao male probleme sa peckanjem kada se ta tečnost nakon odnosa osuši, ali čim se opere nema svraba ni peckanja. Hvala na odgovoru! M.V. (29)

Odgovor: Gotovo sigurno je sve u redu sa vašim zdravljem, a ako ste redovni na ginekološkim pregledima, onda je to i definitivno tako. Sredinom ciklusa, u periodu ovulacije, se dešavaju određene promjene u organizmu žene, koje ga pripremaju za eventualno oplođenje jajne ćelije, i posljedičnu trudnoću. Ove promjene su na prvom mjestu
hormonske, potom funkcionalne, pa u manjoj mjeri i anatomske prirode. Tako se u periovulatornom periodu pojačava protok krvi kroz ginekološke organe, kao i produkcija sekreta iz materice, koji mijenja i svoju konzistenciju, postajući viskozniji, tj. tečniji i prozirniji. Uglavnom, lučenje sekreta se pojačava iz više razloga, i na nekoliko načina, i to nije razlog za brigu ili odlazak na ginekološki pregled.

(PERI)MENOPAUZA I NEDOUMICE OKO PREPISANE TERAPIJE

4. pitanje: Poštovani dr Zolak,  za koji dan punim 40, imam dvoje  djece, posljednji ciklus bio je prije 4  mjeseca, unazad 1,5  godinu ciklusi su bili neredovni. Dva ciklusa pokušala sam izazvati, jedan Primolut norom, drugi Orgametrilom, obje terapije sam teško podnijela.

Hormonski status od prije 1 mjesec: LH 50,6, FSH 73, PROGESTERON 1,06, TESTOSTERON 0,26, PROLAKTIN 414, ESTRADIOL <5.

Ginekolog i endokrinolog dijagnostifikuju (peri)menopauzu i savjetuju da počnem piti sintetičke hormone, Cyclo progynova ili Primolut  uz upozorenje da svakih 6 mjeseci moram raditi niz pretraga (uultrazvuk dojki, kompletan ginekološki pregled, koagulacioni status, kontrola jetre…).

Čitam da je od od ove terapije veliki rizik od raka, moždanog udara, nakupljanja tečnosti, povišenih kilograma i sl., te da se ne preporučuje duže od 5  godina?!

Moja pitanja su:

1.) Šta dobijam korišćenjem ove terapije, s obzirom na rizik koji donosi i relativno kratak vremenski period (5 godina) u odnosu na ostatak života?

2.) Šta  gubim, a šta dobijam odlukom da ne pijem gore navedenu terapiju, koju sam teško podnijela prilikom dva pokušaja? 

3.) Da li fitoestrogeni i vitamini i koji su to, te koje biste Vi preporučili mogu pomoći u ublažavanju tegoba kao što su preznojavanje, dnevno i noćno, nesanica, suhoća očiju, rasijanost, zaboravnost, nervoza, nesvjestica, lupanje srca, osjećaj da trese struja, bolni zglobovi, donji dio kičme … jer ovo su tegobe nastale izostankom ciklusa, tj. da li mogu i u kojoj mjeri podići nivo estrogena?

Progesteron još uvijek imam, pa mi se ne čini logičnim da ga još i pijem. Rečeno mi je da se on posljednji gubi tokom menopauze?!

Inače, vrlo dobro mi je poznato kakvo su čudo hormoni i kakav je osjećaj kada nisu izbalansirani.

Prije 8  godina mi je odstranjena štitna žlijezda i tom prilikom, nažalost, odstranjeno par paraštitnih žlijezda. Koristim supstitucionu terapiju i nivo FT3, FT4, TSH, CA I P, održavam na potrebnom. Vjerovatno je ovaj operativni zahvat uzrokovao “raniji” ulazak u menopauzu.? Ovo je razlog više što se ne usuđujem u svoju svakodnevnu terapiju uključiti još  “hemije”.

Unaprijed zahvalna, M.V. (40)

Odgovor: Hormonska supstituciona terapija se koristi za eliminaciju simptoma koji se javljaju u periodu menopauze.  Simptomi se javljaju  u vidu vaskularnih (valunzi, vrtoglavica, lupanje srca…), urinarnih (cistitis, inkontinencija…) i psihičkih (razdražljivost, depresija, plačljivost, nesanica..) tegoba a  posljedica su nedostatka estrogena.

U kasnijem stadiju menopauze javljaju se simptomi osteoporoze sa svim posljedicama koje ona nosi.

Postoje različiti režimi ovakve terapije, od estrogenske pa do kombinovane estrogensko – porogesteronske supstitucije. 

Iako ste u 40-im godinama kad je relativno rano za pojavu ovakvih simptoma, a navodite da ih imate, smatram da bi ste trebali posjetiti ginekologa koji će od vas uzeti sve neophodne podatke o sadašnjem stanju, prijašnjim i sadašnjim bolestima ukoliko ih imate i tek nakon detaljne anamneze utvrdiće koja terapija i u kojoj dozi i kombinaciji je najbolja za Vas.

Cilj svake terapije pa tako i HST  je da se pomogne pacijentu, ublaže tegobe i poboljša kvalitet života  sa što manjim nivoom neželjenih efekata i rizicima po zdravlje.