Povodom Dana grada i 70 godina od oslobođenja Banje Luke u Drugom svjetskom ratu pripremljen je bogat kulturno-umjetnički i sportski program. U okviru obilježavanja 22. aprila – planirano je i otvaranje prvog etno sela u Ljubačevu. Ovo je najavio gradonačelnik Slobodan Gavranović, na današnjoj konferenciji za novinare, organizovanoj povodom proslave Dana grada Banja Luka.

U saradnji sa gradskim organizacijama, sportskim i kulturnim ustanovama i nevladinim udruženjima organizovani su brojni programski sadržaji koji će biti realizovani ne samo u centru Banje Luke, nego i na periferiji.

– Naš cilj je da u manifestacijama učestvuju svi naši sugrađani i da uživaju u pripremljenim programima. Jedna od njih su svakako i predstave u prigradskim mjesnim zajednicama, što predstavlja nastavak projekta Banjalučkog studentskog pozorišta i Banskog dvora započetog prošle godine – istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, mnoge manifestacije posvećene su upravo značajnom jubileju – 70-toj godišnjici oslobođenja od fašizma. S tim u vezi, u saradnji sa SUBNOR-om biće upriličena svečana sjednica, kojoj će prisustvovati njihovi gosti iz Beograda, Podgorice i Novog Sada.

Istim povodom, biće organizovana izložba arhivskih dokumenata „Oslobođenje Banje Luke 1945“ u galeriji Akademije nauka i umjetnosti (20. aprila), kao i izložba “Banja Luka i okolina u Drugom svjetskom ratu” organizovana u Muzeju RS (21. aprila).

Tradicionalno polaganje vijenaca biće upriličeno na sam Dan grada.

Mnogobrojnim dešavanjima iz oblasti kulture, Banjalučani će imati priliku da prisustvuju u okviru manifestacije „Dani Vlade Miloševića“, posvećene našem akademiku, kompozitoru i etnomuzikologu.

U saradnji sa sportskim ustanovama pripremljen je bogat sportski program, tako da ni ove godine neće izostati tradicionalne manifestacije međunarodnog karaktera, poput: biciklističke trke Banja Luka – Beograd, plivačkog mitinga, atletske ulične trke “Banja Luka 2015”, karate turnira i kuglaškog turnira.

Biće organizovan i planinarski pohod “Banjalučka transverzala“ (19. aprila).

Centralni događaj proslave Dana grada, kako je istakao gradonačelnik – je svečana akademija u Banskom dvoru, koja će biti upriličena 22. aprila.

-Tada će  biti uručene nagrade najboljim i najuspješnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama za rezultate ostvarene u 2014. godini – kazao je gradonačelnik i dodao da će Banju Luku povodom Dana grada posjetiti i prijatelji iz mnogih partner gradova.

I ove godine, za najmlađe biće organizovano više manifestacija, između ostalog – izložba likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola na temu “Moj grad”, zatim Međunarodni festival dječijeg folklora KUD “Mladost” u Hramu Hrista Spasitelja, kao i izložba ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost Mladih”.

Za sugrađane će biti pripremljeni roštiljijada i pasuljijada, te rođendanska torta.

Ovogodišnje  svečanosti  počele su  1. aprila  koncertom Državnog plesnog ansambla “Ruski kozaci” u Sportskom centru “Borik”, a završavaju se 30. aprila – “Košarkaškim memorijalom Goran Krsmanović”, koji će biti održan u Sportskoj dvorani “Obilićevo”, u organizaciji KKI  “Vrbas”.

Kompletan program pogledajte ovdje.