U Republici Srpskoj su automobili marke ”Volkswagen” najčešće na meta lopova, a zatim ”audi” i ”mercedes”, pokazuju podaci entitetske policije.

U prošloj godini u policiji RS-a su zaprimljene 143 prijave otuđenja motornih vozila, što je za dva automobila ili 1,4 odsto više u odnosu na 2013.

Od ukupnog broja prijavljenih, u 71 slučaju se radilo o teškoj krađi vozila, u 27 slučajeva o krađi vozila, a u 45 slučajeva o oduzimanju vozila na motorni pogon.

U istom periodu otkriveno je i evidentirano osam slučajeva prikrivanja i isto toliko falsifikovanja u vezi s krađom vozila, dok su u dva slučaja evidentirana lažna prijavljivanja u vezi s krađom vozila.

U izvještajnom periodu pronađeno je i vlasnicima vraćeno 91 vozilo otuđeno na području Republike Srpske.

Osim toga, pronađena su 82 vozila čije krađe su prijavljene u Federaciji BiH.

Samo na području CJB Istočno Sarajevo pronađeno je 66 vozila otuđenih na području Federacije BiH. Takođe, pronađeno je 13 vozila po potjernicama INTERPOL-a.

Redovno i planski su provođene operativne akcije kontrole auto-otpada na cijelom području RS, s ciljem otkrivanja i dokumentovanja krivičnih djela i pronalaska otuđenih automobila i presijecanja sprege kriminalnih grupa koje vrše ova krivična djela, isporučuju ih auto-otpadima, gdje se rastavljaju i prodaju u dijelovima.

Ovim aktivnostima su ostvareni rezultati na području Banjeluke, Bijeljine i Doboja, a posebno na području Istočnog Sarajeva, gdje su na pojedinim auto-otpadima pronađeni dijelovi više desetaka otuđenih automobile, stoji u informaciji o radu MUPRS-a u 2014.godini.

Izvor: glassrpske.com