Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas u Banjaluci 17. Međunarodnu izložbu ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih 2015”, na kojoj će do 17. aprila oko 500 učesnika predstaviti 350 eksponata.

Komić je rekao da je ova manifestacija respektabilna i da mladi na njoj treba da predstave svoje mogućnosti.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se ova manifestacija održava 17. put, kao i inovativnošću mladih koji su na njoj izlagali.

“Osim toga, tu je i Savez inovatora i pojedinci, a i drugi programski sadržaji koji treba da obezbijede da se inovatorstvom daju nove ideje i podstiče konkurentnost”, rekao je Komić.

On je podsjetio i na ovogodišnje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju na koju se do 20. aprila mogu prijaviti i izlagači ovogodišnjeg “Inosta mladih”.

“To je samo jedna od programskih aktivnosti Ministarstva, koje i inače pomaže inovatorstvo, i uvijek nastojimo da izdvojimo što veća sredstva”, rekao je ministar.

inost 2015-1Predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bajić rekao je da na izložbi učestvuju izlagači iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Rusije, Ukrajine i Švajcarske.

On je dodao da su učesnici učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i odrasli inovatori sa zadatim temama iz računarstva i informatike, kao i slobodnim temama.

“Zapazio sam dosta dobrih radova, stručni žiri će u ova tri dana da odradi svoj posao i očekujem da će najzaslužniji biti nagrađeni”, rekao je Bajić.

On je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srpske, Privrednoj komori Republike Srpske, Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća i gradu Banjaluka za pomoć u organizaciji ove manifestacije.

“Inost mladih 2015” održava se u Domu omladine do 17. aprila.

Izvor: Srna