Vlasnici putničkih i motornih vozila u proteklih nekoliko dana pohrlili su u auto-servise kako bi zamijenili zimske gume ljetnim, jer je obaveza posjedovanja zimske opreme od juče prestala da važi.

Vozači su se angažovali da vozila pripreme za ljeto, a vulkanizeri ističu da su gužve proteklih dana nesnosne, telefonske linije su usijane, a ruke prepune posla.

– Zamjena zimskih pneumatika je već uveliko počela, a gužva je napravila pravi haos. Telefoni stalno zvone – kažu u auto-servisu “Enerdži” u Gradišci.

Voditelj banjalučke podružnice auto-servisa “Nuić” Bore Stjepanović tvrdi da je pomama za zamjenom guma počela i u njihovom servisu. Dodao je da je veliki broj vozača počeo da mijenja zimske pneumatike i prije zakonskog roka.

– Ukoliko su temperature visoke, vozači dolaze da stave ljetne pneumatike jer su zimski mekši i visoke temperature ih mogu uništiti – rekao je Stjepanović.

On je istakao da su za čuvanje zimskih guma idealni uslovi u specijalno napravljenim rafama, ali da se one do sljedeće sezone mogu čuvati i kod kuće.

U auto-servisu “Univerzal” u Bijeljini su takođe potvrdili da je interesovanje vozača za zamjenu guma poraslo od početka ove sedmice, pa su gužve velike i kod njihovog vulkanizera. 

Cijena ljetnih guma zavisi od proizvođača i kvaliteta, pa će tako vozači za jednu gumu morati da izdvoje od 80 do 300 KM.

Zimska oprema u RS i FBiH od 15. novembra bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila čija ukupna masa ne prelazi tri i po tone, i to bez obzira na vremenske uslove.

– Vozačima preporučujemo da gume mijenjaju u zavisnosti od sezone, kako zbog različitih karakteristika namjenskih guma, tako i zbog produžavanja njihovog vijeka – poručili su iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Napomenuli su da je zimske gume potrebno čuvati položene u tamnim i hladnim prostorijama, te da se one nikako ne smiju stavljati u uspravan položaj.

Gume za cijelu godinu

U autoservisima objašnjavaju da gume namijenjene za vožnju kroz cijelu godinu nisu dobar izbor za naše prostore, gdje zimi temperatura pada ispod nule, ljeti se penje na preko 30 stepeni Celzijusa.

One su obično premekane za ljeto, a pretvrde za zimu, brzo se troše na visokim temperaturama i ne mogu izdržati više od dvije godine, dok dva kompleta namjenskih guma mogu  izdržati i do pet godina.

Izvor: glassrpske.com