Zamjenik gradonačelnika, Jasna Brkić, sastala se juče, 16. aprila, sa delegacijom japanske nevladine organizacije „Ipil-ipil no kai”, koja boravi u Banjoj Luci, u okviru projekta donacije sadnica japanske trešnje.

Jasna Brkić je izjavila da su gosti iz Japana stigli u naš grad kako bi provjerili u kakvom su stanju sadnice japanske trešnje koje je ova nevladina organizacija donirala našem gradu.

– U Banjoj Luci su stabla japanske trešnje zasađena na sedam lokacija, a 32 sadnice smo nedavno prebacili sa tranzita u botaničku baštu koja se nalazi u kampusu Univerziteta, jer na tranzitu nije bilo uslova za njihov razvoj. Stručnjaci iz Japana su zadovoljni ovim korakom i konstatovali su da su sadnice u dobrom stanju – rekla je Brkić.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog još jednog susreta sa prijateljima iz Japana, koji su ranije našem gradu poklonili 300 sadnica japanske trešnje. 

Ove sadnice su posađene u dvorištima Poljoprivredne škole, zatim osnovnih škola „Branko Radičević, „Milutin Bojić” i „Vojislav Ilić”, te Akademije umjetnosti, u studentskom kampusu i u botaničkoj bašti. 

Inače, stablo japanske trešnje predstavlja simbol mira, suživota, ljepote i buđenja, a u Japanu se slavi i praznik posvećen trešnjinom cvijetu.