Gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović sa saradnicima primio je juče, 16. aprila, višečlanu delegaciju Modina, koju predvodi gradonačelnik tog izraelskog grada, Haim Bivas.

Ova posjeta je šesti susret dva gradonačelnika, a još od prvog – postignuti su značajni rezultati u saradnji.

-To se, prije svega, ogleda u razmjeni naših učenika, posebno iz Gimnazije. U više navrata naše delegacije su posjetile Modin. U danima obilježavanja Dana grada imamo čast da se ponovo sretnemo sa našim dragim prijateljima iz Izraela – rekao je Gavranović novinarima poslije susreta u zgradi Gradske uprave.

Prema njegovim riječima, delegacija Modina, nažalost, neće moći prisustvovati centralnoj manifestaciji – svečanoj akademiji povodom Dana grada ali da će tokom narednih dana u razgovoru sa delegacijom ovog partner grada – razmijeniti mišljenja i doći do novih prijedloga saradnje.

Haim Bivas je rekao da je Banja Luka najbolje, odnosno najtoplije mjesto u Evropi za ljude iz Izraela.

-Ovaj put poveo sam i gradonačelnika Lehavima, grada sa juga Izraela koji je danas potpisao sporazum o saradnji sa opštinom Laktaši zato što vjerujem da naši odnosi i saradnja treba još više da se prodube. Zbog buduće saradnje Banje Luke i Modina takođe treba da dalje razgovaramo o produbljivanju načina na koji možemo da organizujemo razmjenu studenata i profesora – kazao je Bivas.

On je dodao da ovaj put delegacija Modina ostaje kraće u posjeti Banjoj Luci, jer u ponedjeljak obilježavaju nezavisnost Izraela.

On je, ovom prilikom, čestitao Dan grada gradonačelniku Gavranoviću i svim građanima Banje Luke, i pozvao delegaciju Banje Luke da posjeti Modin.

Jučerašnjem sastanku u Gradskoj upravi prisustvovao je i šef Predstavništva RS u Izraelu, Arije Livne, gradonačelnik Lehavima i načelnik Laktaša, Miroslav Kodžoman.

Dvije delegacije u nedjelju, 19. aprila, zajedno će posjetiti Spomen-područje Donja Gradina, gdje će prisustvovati parastosu žrtvama ustaškog terora.