Banjalučka policija kaznila je sa 200 maraka novčane kazne volontera Udruženja „Srce na dlanu“ koji je na Trgu Krajine prodavao markice za pomoć teško oboljeloj sugrađanki Aleksandri Saški Gordić.

Prije nekoliko dana aktivisti Udruženja „Srce na dlanu“ počeli su da prodaju humanitarne markice u okviru akcije prikupljanja novca za pomoć Aleksandri Saški Gordić, Banjalučanki koja se gotovo četiri godine bori sa teškim malignim oboljenjem, Non-Hočkin limfomom.

Već prvog dana akcije, 14. aprila, dok je na Trgu Krajine prodavao humanitarne markice, volontera Aleksandra-Radu Ćorovića, oko 15 časova zaustavila su dva policajca, Aleksandar Mirošljević i Predrag Samardžija.

Čim su počeli su da pričaju sa njim, shvatila sam da imamo problem u vezi prodaje markica za pomoć našoj Saški. Oko 15 minuta smo stajali na Trgu Krajine, zajedno sa navedenim policajcima, zatim smo Aleksandar – Rade i ja pošli u policijsku stanicu, koja se nalazi na Čairama, prepričava dešavanja tog dana Anastasija Ćorović, predsjednica Udruženja „Srce na dlanu“.

Anastasija Ćorović: Ispalo je kao da smo ukrali nešto!

U policiji su ih zadržali skoro dva sata zadržali, a epilog je bio da je Aleksandar-Rade Ćorović dobio prekršajni nalog i kaznu od 200 KM.

-Kao da smo ukrali nešto, obili neko auto, ubili čovjeka, ili slično. U policijskoj stanici je ispalo da je volonter Aleksandar-Rade Ćorović radio humanitarnu akciju kako bi on imao koristi od prodaje markica, ogorčena je Anastasija Ćorović.

Volonter Aleksandar-Rade Ćorović, koji ne želi da govori o ovom slučaju, kaznu je platio, i to tako što je od drugarice posudio novac.

Ćorović je po prekršajnom nalogu morao da plati kaznu od 200 KM

Bez obzira na zakonske propise i potrebu njihovog poštovanja, ostaje gorak ukus kazne kojom se kažnjava neko ko je odvojio svoje vrijeme da bi pomogao bolesnima.

Istovremeno, u ovoj zemlji se traju gotovo svakodnevne pljačke iz budžeta u kojem nema dovoljno novca za liječenje najtežih bolesnika, a na ulicama prose Romi, ali i mnogi siromašni građani Republike Srpske.

Akciju prikupljanja sredstava za liječenje Aleksandre Saške Gordić, koja je u toku, pokrenula su Udruženja građana iz Banja Luke: „Srce na dlanu“, „Iskra života“ i „Snaga“.

Troškovi Saškinog liječenja prevazilaze finansijske mogućnosti porodice Gordić, koji su do sada liječenje finansirali podizanjem kredita i time se zadužili iznosom oko 30000,00 KM. Cilj akcije je prikupiti sredstva za liječenje Aleksandre i za naredne dvije godine, tako da ukupno potrebna novčana sredstva koja se planiraju prikupiti u toku humanitarne akcije iznose 48.000 KM.

Policija je Ćoroviću oduzela 406 markica sa Saškinim likom

Pored humanitarnog broja 1413, koji je bio aktivan u mjesecu martu, i žiro računa na koji se mogu uplatiti sredstva za Saškino liječenje, pokrenute su brojne aktivnosti sa ciljem prikupljanja sredstava za podršku porodici Gordić, a jedna od njih je i prodaja donatorskih markica u vrijednosti od 1,00 KM.

Aleksandra je jedan od osnivača i predsjednica Udruženja građana „Snaga“ koje okuplja oboljele od limfoma i članove njihovih porodica. Kroz aktivnosti svog Udruženja, Aleksandra je već više puta organizovala akcije za pomoć i prikupljanje novčanih sredstava za oboljele od limfoma, kao i druge brojne aktivnosti koje nisu vezane za njenu bolest, od kojih je najpoznatija akcija prikupljanja pomoći za porodice kojima je imovina uništena ili oštećena u majskim poplavama.

Izvor: Istinito