Dijamanti možda jesu najbolji prijatelji svake dame, ali šta ako su oni nedostižni? Tada najbolji ženin prijatelj može da postane i – bižuterija!

Postoje male tajne koje mogu da vam pomonu pri kupovini bižuterije, koja će izgledati baš kao da je izašla iz Tifanija ili bar iz neke bolje zlatare!

Investirajte u setove nakita

Kupite set minđuša i narukvice ili ogrlice i narukvice, ili bilo koje druge kombinacije. Ali, imajte na umu da kada kupujete jeftini set, ako nosite sve elemente odjednom, veća je šansa da će sve to zajedno izgledati vrlo loše. Nosite elemente odvojeno ili ih kombinujte s drugim nakitom s kojim izgledaju skladno. Vjerovali ili ne, to će stvoriti mnogo bolji utisak.

Izbjegavajte mladalački nakit

Čak i nakit od plemenitih materijala i dragog kamenja koji se sastoji od raznih privjesaka i poludragog kamenja u boji, raznih oblika kao što su ključići, srca, cvjetići, sovice i tako dalje, može da izgleda vještački i loše. Dakle, ne moramo da govorimo da i bižuterija te vrste često izgleda i jeftinije nego što i jeste. Uopšteno izbjegavajte takve vrste nakita jer sigurno neće izgledati elegantno i sofisticirano.

Poludrago i lažno?

Radije odaberite poludrago kamenje koje je nešto skuplje nego staklenu ili plastičnu repliku dragog kamenja. Lažno obojeno drago kamenje vrlo često izgleda kao da je od plastike, iako možda i nije. Sjajni kristali isto su dobar odabir za nakit, ali najbolji način da vaši „kamenčići“ ne izgledaju jeftino jeste odabir prirodnog poludragog kamenja. Najčešće izgledaju mnogo sofisticiranije nego bilo koje dugo lažno kamenje.

Previše sjaja

Izbjegavajte vrlo sjajne metale jer većina  vještačkih materijala je toliko sjajna da izgleda ružno. Kada ne možete da sebi priuštite nakit od plemenitih materijala, ili dragog i poludragog kamenja, birajte onaj nakit koji ne blješti previše, nego ima više prirodni izgled. Iako posebno blještavi nakit može da bude privlačan, posebno pod svjetlima prodavnice, dok ga nosite na svojoj koži, ostavljaće drugačiji, jeftini utisak.

I težina je važna

Težina nekog nakita na prvi pogled nije vidljiva, niti je ona nešto o čemu se pridaje pažnja, ali kada kupujete bižuteriju za koju želite da izgleda kao prava stvar, birajte onu koja bi trebalo da ima i sličnu težinu kao prava stvar. Naime, stvar je u tome da nakit pada i ljulja se. Pokret nakita na vama ne smije da ostavlja utisak prevelike lakoće, što će, naravno, odati lažan nakit.

Materijali koji ostavljaju trag na koži

Ako ste pronašli nakit koji odgovara vašem ukusu i potrebama, pa tako i dopuštenom cjenovnom rangu, pripazite da vas fleke koje on može da ostavlja na koži ne odaju. Bakar, nikl pa čak i srebro i razne mješavine materijala, mogu  da ostave tamne i zelene fleke na mjestima gdje dodiruju kožu. Zato, prije upotrebe, dijelove nakita koji dodiruju kožu premažite providnim lakom da se to ne bi dogodilo.

Izvor: Žena.hr