zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Trudna sam, a prošlo je dva mjeseca od abortusa

1. Pitanje: Poštovani, hvala vam na odgovoru vezano za moj problem na prethodnom pitanju za uterus unicornis i abortus. (Pomenuti tekst možete pročitati: Uzroci pobačaja i ponovno planiranje trunoće).

Naime,u februaru sam imala par puta nezaštićen odnos i ponovo sam ostala trudna, a od abortusa je prošlo tek dva  mjeseca (ujedno sa trudnoćom abortus je bio 14.01., a  posljednja menstruacija je bila 16.02.). Pijem folnu kiselinu i
ništa više, na pregled planiram tek za deset dana jer mi je suprug na terenu, a planiram promijeniti doktora…

Hoće li biti ikakvih problema i šta preporučujete od prenatalnih vitamina?! A.Z.

Odgovor: Nema na čemu, vezano za odgovor na prethodno pitanje, jer je i poenta da se na ovakav način približi ginekološka problematika široj populaciji, da se pojasne neke od najčešćih nedoumica koje veliki broj
žena ima, te da se neki konkretni problemi, ako ne riješe, barem upute na pravu adresu za rješavanje.

Što se vašeg današnjeg pitanja tiče, mislim da neće biti nekih problema u nastavku trudnoće. Kako ste sada
otprilike u devetoj nedjelji, jedino što se preporučuje u toj dobi trudnoće jeste folna kiselina i eventualno Utrogestan, koje bi trebali koristiti do dvanaeste nedjelje, a od tada neku od kombinovanih preparata za trudnice, poput Femibiona ili Prenatala.

Ne bi bilo loše provjeriti krvnu sliku, zbog toga što priličan procenat žena ima manjak željeza, pa, u slučaju da i vi spadate u tu grupu, početi sa korištenjem nekog od preparata za korekciju anemije.

Menstrucije neredovne od samog početka

2. Pitanje: Poštovani dr Zolak molim Vas za savjet… Moja sestra ima 15 godina, prvu menstruaciju je dobila sa 13, ali i nakon dvije godine one su neredovne, dobije jedan mjesec pa nema 2-3, pa ima dva mjeseca pa opet nema. Ono što mene zanima je do kada može da se toleriše ta neredovnost i da li bi eventualno trebala da ode na pregled?! Ona je još po tom pitanju malo… jednostavno još ne može da shvati da je to pregled kao i svaki drugi i ne bi pristala na to pa sam prinuđena za početak savjet potražiti ovako.

P.S. Da napomenem da nema nekih zdravstvenih problema. Svetlana (28)

Odgovor: Ako nema nekih drugih zdravstvenih problema, najbolje je pričekati još neko vrijeme, očekujući da će se ciklusi korigovati sami, kao što biva u velikom broju takvih slučajeva. Ako joj to, ipak, na neki način predstavlja problem, onda je odlazak ginekologu rješenje, jer će se na istom, UZV pregledom ustanoviti stanje na unutrašnjim organima, i isključiti postojanje neke patologije, poput cista na jajnicima, koje mogu remetiti regularnost ciklusa. Takođe se može odraditi i hormonsi status, s obzirom da neki od hormona imaju značajan uticaj na menstrualni ciklus.

Da li je neophodno da uradim fatalni eho?

3. Pitanje: Poštovani, trenutno sam u 20 nedjelji trudnoće, i to mi je prva trudnoća. Ginekolog koji mi vodi trudnoću predložio mi je da uradim fatalni eho, ima samo da se odradi privatno i košta 100 KM.

Zanima me koliko je to neopodno tj. da li ima uopšte potrebe to raditi, jer znamo svi kakva je današnja finansijska situacija? I koje su to mjere koje doktor može da uradi, u slučaju da nalazi ne budu u redu? D.

Odgovor: Moje mišljenje je da fetalni eho, ili ultrazvučni pregled srca bebe, kojeg kod nas radi samo jedan pedijatar, ima smisla raditi u slučajevima kada se na redovnom ginekološkom UZV pregledu posumnja na neku anomaliju. Većina ginekologa bi trebalo da ima dovoljno znanja i iskustva da prepozna takve anomalije, ali se ipak u zadnje vrijeme taj pregled sve češće preporučuje trudnicama, najčešće bez jasnih medicinskih indikacija. Vjerujem da je razlog za to ona narodna – bolje spriječiti, nego liječiti, s tim da se misli na sprečavanje previda ginekologa.

U slučaju da se neki poremećaj i ustanovi, ništa se ne može uraditi, osim čekati da se beba rodi, i vidjeti da li se može
poremećaj otkloniti operativnim putem. Operacije i intervencije te vrste se ne rade kod nas, pa većina beba po dalju njegu ide u zdravstvene ustanove u Republici Srbiji.

I, na kraju, to što pregled košta 100 KM, i može se odraditi samo u privatnoj režiji, je posljedica neke druge anomalije- društvene anomalije koju su kreirali oni koji u današnje vrijeme donose odluke na ovom prostoru koji zovemo Republika Srpska.

Hitna kontracepcija i tableta “za dan poslije” ellaOne

4. Pitanje: Poštovani dr Zolak, prije 4 dana sam imala nezaštićeni seksualni odnos. Zbog straha od neželjene trudnoće  odmah sam se javila ginekologu i preporučio mi je tabletu „za dan poslije“ ellaOne. Možete li mi nešto više reći o tableti  ellaOne?

Odgovor: Hitna hormonska kontracepcija treba da se preporuči u bilo kojem periodu menstrualnog ciklusa poslije nezaštićenog seksualnog odnosa ili nepravilne primjene redovne kontracepcije. Ni jedna metoda kontracepcije nije 100% sigurna, to vrijedi i za hitnu kontracepciju.

EllaOne je prva nehormonska ali i najdjelotvornija tableta za hitnu kontracepciju.  Od 2009. godine evidentirano je više od 4 000 000 korisnica ellaOne. 

Kao i sve tablete za hitnu kotracepciju i ellaOne djeluje na način da sprečava  ili odgađa ovulaciju, dakle ona nije abortiv, i bitno je da se uzme u što kraćem roku nakon nezaštićenog snošaja jer su veće šanse da se „uhvati“ ovulacija.

Imajte na umu da spermiji preživljavaju 5 dana u reproduktivnim organima žene, i da tamo mogu „pričekati“ ovulaciju i oploditi jajnu ćelijiju. Ukoliko je žena zakasnila sa uzimanjem tablete,  odnosno ukoliko se već  desila ovulacija i/ili trudnoća, ona neće uticati na tok i ishod trudnoće.

Sigurna je za primjenu, dobro se podnosi ,od neželjenih efekata najčešči su glavobolja, bolna menstruacija, mučnina, bol u trbuhu i vrtoglavica. Nakon upotrebe tablete ona neće ženu  zaštiti u  narednim seksualnim odnosima, tako da je bitno da se žena  ubuduće koristi redovnu  kontracepciju ili se uzdržava od odnosa.

Napominjem, hitna kontracepcija nije zamjena za redovnu kontracepciju u koju spadaju kondom, oralna hormonska kontracepcija itd…

Fond  zdravstvenog osiguranja RS donio je odluku kojom je ellaOne uvrstio na A pozitivnu listu RS, tako da djevojke/žene na preporuku ginekologa mogu dobiti recept od porodičnog ljekara  ili pojedinih ginekologa, sa kojim mogu podići ellaOne uz minimalnu participaciju i čuvati je u kućnoj apoteci. Na ovaj način omogućeno je  ženama/djevojkama da mogu upotrebiti elluOne odmah poslije nezaštićenog seksualnog odnosa  ili ukoliko su zatajile neke od mjera redovne kontracepcije.