Grad Banja Luka uspješno je proveo akciju izdavanja rodnih listova za učenike završnih razreda banjalučkih osnovnih i srednjih škola, u kojoj su besplatno izdato 3.640 izvoda iz matičnih knjiga rođenih. Od toga, za učenike 27 osnovnih škola izdato je 1.668 izvoda, a za maturante 14 srednjih škola – 1.972.

Naime, početkom marta, škole su obaviještene o početku akcije, te su, sukcesivno, počeli pristizati i spiskovi sa podacima za ciljnu grupu učenika.
Radi efikasne i blagovremene izrade izvoda, isti su proslijeđivani u dislocirane organizacione jedinice Odjeljenja za opštu upravu, odnosno u Uslužni centar Starčevica, te mjesne kancelarije Bočac, Karanovac, Kola i Srpske Toplice.

Ovom preraspodjelom poslova unutar Odjeljenja, omogućeno je da se za 3.640 učenika izrade traženi izvodi iz MK rođenih, a koji su im neophodni za upis na viši stepen obrazovanja. U skladu sa pozitivnim propisima, iznos troškova obrazaca za izdavanje izvoda iz MK rođenih snosi Gradska uprava Grada Banja Luka, a obzirom na to da su učenici i studenti za sve spise i radnje u vezi sa školovanjem, oslobođeni plaćanja administrativne takse – to su izvodi za ovu ciljnu grupu izdati besplatno”, pojasnili su u Odjeljenju za opštu upravu.

Aktivnostima Odjeljenja za društvene  djelatnosti, izrađeni izvodi blagovremeno su dostavljani učenicima u matične škole.
Inače, Gradska uprava Grada Banja Luka od 2007. godine provodi akciju besplatnog izdavanja rodnih listova za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola. U tim organizovanim akcijama, do sada je ukupno izdato preko 30.000 izvoda iz matičnih knjiga.