So – nezamjenljiv proizvod u kuhinji. Ali, ne znaju svi da  ovo sredstvo posjeduje veoma široki spektar upotrebe. Postoji mnogo načina korišćenja soli u domaćinstvu. Narednih 5 savjeta biće zanimljivi i aktuelni za svaku domaćicu.

Specijalna sredstva i aktivni sastojci koštaće vas više, sem toga nisu uvijek tako efikasni kako nas  ubjeđuju  reklame. Vijekovima provjerena so, neće nas iznevjeriti. Dakle,

  1. Dezinfekcija i pranje sunđera.

Suđeri, koje se koriste u domaćinstvu, prepuni su mnogobrojnim štetnim bakterijama. Da biste ih se riješili, operite prljav sunđer, isperite ga u sapunici a zatim ga pokvasite  u koncentrovanom rastvoru soli i vode na 2-3 sata. Nakon toga izgledaće kao nov!

5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

  1. Za blistavo bijelu kadu.

Ako je vaša kada izgubila prvobitnu bjelinu, koristite so! Pomiješajte so sa terpentinom (1:1), stavite rukavice, nanesite smjesu na sunđer i istrljajte kadu. Isperite  toplom vodom.

5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

  1. Očistite odvod.

Ako se začepio odvod u kadi ili lavabou, potrebno je očistiti cijevi. Uzmite 1 čašu sode bikarbone i 1/4 čaše soli, promiješajte i istresite u začepljen odvod. Zatim sipajte još 1/2 čaše sirćeta. Posle 15 minuta otvorite slavinu sa vrućom vodom na otprilike 30 sekundi.

5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

  1. Gašenje požara u tiganju.

Ako se slučajno zapali ulje u tiganju, nema potrebe za panikom. Sipajte so iz pakovanja direktno u tiganj, da biste ugasili vatru.

5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

  1. Očistiti grijnu ploču pegle.

Bilo kakve naslage sa pegle možete ukloniti uz pomoć soli. Sipajte so na papir, ili staru pamučnu krpu i počnite da peglate vrućom peglom, blagim pritiskanjem.  Tamne fleke i prljavština će se lijepiti za so, ostavljajući grijnu ploču vaše pegle čistom.

5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

Izvor: uspesnazena.com