zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Koliko je rizična ova trudnoća i da li je abortus neminovan?

1. Pitanje: Poštovani doktore,  2011. godine rađena mi je loop konizacija grlića materice jer je ustanovljena infekcija HPV virusom. Godine 2012. laparaskopski mi je odstranjen miom na materici veličine dječije glave (oko 10-tak cm). Nakon toga sam skoro 3 godine bezuspješno liječila infekcije Ešerihijom i ureaplasmom. Urađena mi je kiretaža grlića i laserska vaporizacija grlića u decembru mjesecu 2014. godine i tek nakon ponovljene terapije SUMAMED 3 nedjelje, prvi put bakterije nisu izolovane.

Nakon toga, u februaru mjesecu ostala sam u drugom stanju.

Problem je sljedeći: Zbog ponovljene tromboze (usljed fraktura lijeve potkoljenice 2 x) nakon dodatnih pretraga uključena mi je prije  dvije godine terapija SINTROMOM doživotno i na sve to imam 45 godine.

Zanima me, koliko je rizična ova trudnoća i da li je abortus neminovan?! Imam dvoje, već odrasle djece. Hvala  unaprijed, srdačan pozdrav, S.D. (45)

Odgovor: Vaše godine i miomektomija su ono zbog čega se trudnoća može smatrati „rizičnijom“ od većine drugih. Loop konizacija, vaporizacija, izliječene infekcije nemaju bitnog uticaja, kao ni antikoagulantna terapija koja takođe ne bi trebala da utiče negativno na ishod trudnoće. Zbog toga što je rađena miomektomija, uz uslov da sve bude uredno sa trudnoćom, ista će se gotovo sigurno završiti carskim rezom.

I, odgovor na pitanje vezano za abortus – iako je u pitanju trudnoća većeg rizika od uobičajenih, to nipošto ne znači da je prekid, ili abortus neminovan. Veće su šanse da će sa trudnoćom sve biti u redu, nego suprotno, i dok god je to tako, a i dok god trudnoća ne utiče negativno na zdravlje trudnice, nema razloga za razmišljanje  o
abortusu.

HELLP sindrom i trudnoća

2. Pitanje: Da li je moguće dobiti 2 puta HELLP sindrom, kako se pripremiti za sljedeću trudnoću, terapija, razmak?

Povećan pritisak dijagnoziran u 22 nedjelji, prekid trudnoće  u 26 nedjelji, pritisak pao 8. dan od poroda. Inače, nemam visok pritisak (115/75). MS (34)

Odgovor: Moguće je, ali šanse za to nisu velike – po studijama ponovljeni slučajevi se kreću između 5 i 10 odsto.

Kako je HELLP sindrom vrlo ozbiljna komplikacija trudnoće, trebali biste preduzeti neke mjere prije nego što ostanete u drugom stanju, ne bi li smanjili šanse za ponovnu pojavu istog.

Te mjere bi bile značile sljedeće: detaljnu provjeru vašeg zdravstvenog stanja, sa naglaskom na kardiovaskularni sistem, krvni pritisak, bubrežnu funkciju, određene poremećaje zgrušavanja krvi (trombofilije), dijabetes ili intoleranciju glukoze.

Vrlo je bitno dovesti organizam u što je moguće bolju kondiciju prije trudnoće, pa se fizička aktivnost, zdrava ishrana, dovođenje tjelesne težine u optimalne granice podrazumijevaju. Isto tako, kada do trudnoće dođe, podrazumijevaju se redovne, i nešto češće, ginekološke kontrole.

Da li se vaginalni probiotici piju i preventivno?

3. Pitanje:  Ja nemam nikakve ginekološke probleme. Imam urološki problem – učestalo mokrenje, ali pritom nemam ni peckanje ni bolove. Međutim, čula sam da postoje vaginalni probiotici u tabletama. Zanima me da li se vaginalni probiotici piju samo u slučaju ginekoloških problema? Da li vaginalne probiotike mogu radi prevencije da piju i žene koje nemaju nikakve zdravstvene probleme? Hvala, Ana (18)

Odgovor: Kratko rečeno – mogu. Probiotici, bilo da su tablete, vaginalete, ili sredstva za intimnu njegu u pitanju, se i preporučuju za redovnu, mada ne svakodnevnu, upotrebu. Probiotici pomažu održavanju optimalnog PH, ili kiselosti vagine, koji je neophodan za održavanje ravnoteže između „dobrih“ i „loših“ mikroorganizama, a koji se u vaginalnoj flori nalaze stalno, i u velikom broju.

Problemi pri kraju poroda i poslije

4. Pitanje:  Poštovani, porodila sam se prije mjesec dana, imala sam indukovani porođaj, jer sam prenijela 12 dana. Pri kraju poroda, kada sam se okrenula na leđa, osjetila sam kao da je nešto puklo. Pri tome kada sam osjetila babica mi je uradila eizotomiju. Kada su me sašili, osjećala sam kao da su konci prejako stegnuti. Kada sam izašla iz bolnice patronažna sestra me pregledala i rekla da mi je oko vanjskog šava upaljeno da ima bijela fleka i oko bijele fleke crveno. Interesuje me šta je to bilo? Inače saniralo se kada sam stavila acidum borisum obloge. I sada, nakon mjesec dana i dalje imam bolove kao da ću da rodim još jedno dijete ili osjećaj da će materica da ispadne. Da li je sav taj bol i osjećaj uzrok rupture vagine ili nešto drugo? Na kontrolu treba za sedam dana. Hvala unaprijed. Anjuška (21)

Odgovor: Ako sam otprilike dobro razumio napisano, nije se desilo ništa što se ne dešava većini drugih žena pri porodu. Pucanje pri okretanju na leđa zaista ne znam šta bi moglo biti, a ako je rađena epiziotomija, onda gotovo sigurno nije bilo rupture. Epiziotomija je ušivena, vjerujem, kako treba, a osjećaj da su konci stegnuti prejako je došao od uobičajenog otoka poslije šivanja, koji po pravilu spadne za par dana. Bijela fleka, i okolo crveno, znači da je bila neka manja upala rane, ali ne tolika da bi se ušiveno rašilo. Pomenute upale su prilično česte iz razloga što se epiziotomija pravi u prilično „nesterilnom“ području. Bolovi kao da ćete roditi još jedno dijete nisu uobičajeni, i zbog toga se trebate javiti na pregled i prije isteka babina. I na kraju, osjećaj da će nešto da ispadne je tu zato što se materica još nije vratila na pređašnju veličinu, i trebao bi da nestane uskoro. Treba još napomenuti da se porodilja valja uzdržavati od bilo kakvog fizičkog napora koji povećava pritisak u trbušnoj duplji.