Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske organizovaće sutra u Banjaluci besplatno mjerenje šećera u krvi, pritiska i tjelesne težine za građane, povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara.

Nacionalni koordinator za sestrinstvo i porodiljstvo Republike Srpske Živana Vuković Kostić pozvala je građane da se odazovu akciji i dođu 12. maja u periodu od 11.00 do 14.00 časova u park “Petar Kočić”.

Kostićeva je Srni rekla da je sestrinstvo poziv koji zahtijeva čovječnost i predanost pozivu koji nije ni dobro plaćen, ni statusno visok.

“Medicinska sestra, danas, osim posjedovanja stručnog znanja i vještina mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumjeti i nositi se s ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim dilemama”, rekla je Kostićeva.

Ona je dodala da medicinske sestre imaju važnu ulogu u rješavanju zdravstvenih problema, te da je ova profesija od vitalnog značaja za zaštitu i poboljšanje zdravlja.

Sestre imaju važnu ulogu u radu s pacijentom. Uloga i obim prakse za medicinske sestre treba da se usmjeri na podršku optimalnog zdravlja za ljude svih starosnih dobi, upoznavanje nezaraznih bolesti, kao i komplikacija nezaraznih bolesti kroz promociju zdravlja, primarne, sekundarne i tercijarne prevencije, osnaživanje ljudi za samonjegu i za promjene zdravstvenog ponašanja”, istakla je Kostićeva.

U cijelom svijetu 12. maj slavi se kao Dan medicinskih sestara i tehničara.

Tog je datuma rođena začetnica modernog sestrinstva – Florens Najtingejl, koja je život posvetila zdravstvenom osvješćivanju, posebno važnosti higijene u zdravstvu.

Međunarodna sestrinska asocijacija ovogodišnji dan medicinskih sestara obilježava pod motom: “Medicinske sestre: snaga koja nosi promjene. Zdravstvena njega efikasna, djelotvorna, isplativa”.

Izvor: Srna