Tokom trudnoće mogu nastati brojne promjene na koži. Pritom, pojedine žene ne iskuse ni jednu od ovih promjena, pa se za njih često kaže da „procvjetaju“u trudnoći, dok veliki broj žena ipak doživi ovakve promjene, koje najčešće ne predstavljaju razlog za zabrinutost.

Tokom trudnoće koža može sadržati više masnoće, znoja i pigmenta. Ona je tada sjajnija nego uobičajeno, sa pojačanim lučenjem masnoće.

Više masnoće znači i više celulita u predjelu butina i zadnjice. Pritom, pojava ovavih promjena na koži je strogo individualna i ne  javlja se kod svih trudnica. Veliki značaj ima genetski faktor, kao i način života i ishrane tokom trudnoće, ali i prije nje.

Neke žene imaju osjećaj da njihova koža nije nikada izgledala bolje prije trudnoće, dok se druge bore sa brojnim i raznolikim promjenama na koži.

Većina ovih kožnih promjena je prolazna,  ali pojedine mogu biti trajne.

Promjene pigmentacije

Promjene pigmentacije su očiglednije kod žena koje imaju tamniji ten, a uzrokovane su hormonom koji stimuliše melanocite, koji tada djeluju na ćelije kože, pa samim tim i na njen izgled.

Pege, mladeži i areole na grudima tada mogu da potamne, kao i unutrašnja strana butine, pazuha, predio očiju i genitalija.

Tamna linija (linea nigra), koja razdvaja abdominalne mišiće i proteže se sredinom stomaka, nastaje oko 14-te nedjelje trudnoće, nekada malo kasnije. Veoma je česta među trudnicama.

Ova linija, kao i promjena pigmentacije areola nestaje vremenom.

Hloazma

Hloazma se naziva i trudničkom maskom. Ona se ispoljava u vidu braon fleka na mostu nosa, obraza i vrata. Ove fleke  su na tamnoj koži svijetle, a na svijetloj koži tamne. Jedini način da se ove fleke prikriju jeste upotreba šminke (korektor). Nikako ne treba pokušati izbjeliti ih kod kozmetičara.

Ove promjene su samo privremene i nestaju u roku od nekoliko mjeseci nakon porođaja.

Nedostatak folne kiseline povezan je sa diskoloracijom kože. Izlaganje suncu može samo pogoršati ove promjene, jer je koža tokom trudnoće podložnija sunčevim zracima, pa će se fleke samo intenzivirati.

Trudnicama savjetujemo da koriste kremu za sunčanje prilikom svakog izlaganja suncu, i to faktor 15 i više.

Pojava „paukove mreže“ u predjelu lica

Ove crvene linije obično se pojavljuju u predjelu obraza i predstavljaju oštećene krvne sudove. Do oštećenja je došlo brzom dilatacijom (širenjem) krvnih sudova uslijed povećanja cirkulacije, koja je karakteristična za trudnoću.

Plave linije uočljive na grudima i stomaku uzrokovane su povećanjem količine krvi u cirkulatornom sistemu, koje je svojstveno trudnoći.

Nakon porođaja, ove linije će nestati. U situacijama u kojima su ove promjene teške, možda će biti potrebna hirurška intervencija.

Izrasline na koži

Male izrasline na koži mogu se javiti  na mjestima trenja o kožu, kao što je linija grudnjaka ispod grudi. Mala područja kože tada pretjerano reaguju na trenje, pri čemu nastaju male izrasline.

Kod nekih žena ove izrasline se povuku na prirodan način, nakon porođaja, a neke moraju da posjete dermatologa, ukoliko ove promjene perzistiraju.

Osip i tačke na koži

Osip na koži može biti uzrokovan kombinacijom povećane cirkulacije, povišene tjelesne temperature, znojenja i trenja o kožu. Osip je obično praćen svrabom. Oblačenje komotne, pamučne odjeće obično je od pomoći. Trudnicama savjetujemo izbjegavanje jakih, vještačkih sapuna.

Osip se može javiti i na licu, rukama, torzou, dlanovima i tabanima.

Lekovi protiv psorijaze i akni mogu biti štetni za trudnicu. Zato se treba posavetovati sa lekarom, kako bi prepisao određeni vid prirodnog rešenja za ovaj problem.

Bubuljice

Ukoliko je sklonost ka bubuljicama postojala u predmenstrualnom periodu, vjerovatno će postojati i tokom trudnoće.

Ovo se posebno odnosi na prvi trimestar trudnoće, kada hormoni trudnoće još uvijek nisu uspostavili svoj balans.

Održavajte kožu čistom i koristite sredstvo za čišćenje lice 2-3 puta dnevno, kako biste se izborili sa produktima povećane aktivnosti lojnih žlijezda.

Nemojte cjediti bubuljice, kako ne biste izazvali širenje infekcije na dublje slojeve kože.

Strije

Strije su veoma često posljedica trudnoće. Ispoljavaju se u vidu tamno rozih, crvenih ili ljubičastih linija, na svijetloj koži, a na tamnoj koži su svijetlo braon boje. Javljaju se na stomaku, grudima, butinama i zadnjici.

Hormon relaksin smanjuje količinu kolagena u vlaknima kože, što kožu čini krhkom i sklonom pucanju i oštećenju.

Kada počnu da se pojavljuju, ne možete zaustaviti ovaj proces. Međutim, one vremenom blijede dobijajući srebrnastu boju.

Obično se pogoršavaju ako se trudnica naglo i prekomjerno ugoji. Koliko će se linija stvoriti i koliko će brzo izblijditi zavisi od nivoa elastina i kolagena u koži.

Postepeno povećanje tjelesne težine i ishrana bogata proteinima i vitaminom C održavaće vašu kožu u dobroj formi.

Takođe, ulje ili krema sa sadržajem vitamina E pomaže prevenciju pojave strija.

Izvor: planetazdravlja.com