zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Krvarenje poslije stavljanja spirale

Pitanje:  Poštovani dr Zolak, imala sam dva prirodna poroda, uredna. Rađena mi je konizacija prije dvije godine, a prije dva mjeseca sam stavila spiralu. Krvarenje ne prestaje, mada nije obilno, ali nisam još bila na kontroli jer nema slobodan termin. Doktor mi je bez pregleda propisao poliginax vaginalete, krvarenje je prestalo nekoliko dana, pa krenulo opet. Ciklus je redovan.  Da li je to što krvarim hitnoća da se javim svom dr ili nemam razloga da žurim…?! Hvala, Brana (35)

Odgovor: Krvarenja poslije stavljanja spirale se znaju javiti, i u najvećem broju slučajeva ne znače ništa ozbiljno. U osnovi se radi o prilagođavanju organizma žene na samu spiralu, kao strano tijelo u materici, ili na prilagođavanje promijenjenom nivou hormona, ako je u pitanju spirala koja sadrži hormone. Dva-tri ciklusa su u većini slučajeva dovoljna da se organizam prilagodi na novonastalu situaciju.

Ukoliko se nastavi i poslije pomenutog perioda, trebate otići na ginekološki pregled.

Seksualni odnos u periodu neplodnih dana i mogućnost začeća

2. Pitanje: Poštovani, zanima me kolike su šanse za trudnoću ako sam imala odnos dan pred menstruaciju. Ciklusi su mi redovni na 25,26 dana… Milica

Odgovor: Šanse su vrlo male, gotovo nikakve. Iako se oslanjanje na plodne dane ne može preporučiti kao siguran vid kontracepcije, mogućnost ostanka u drugom stanju u tom periodu je na nivou statističke greške. Najveća šansa za trudnoću je u periodu ovulacije, koja se najčešće  događa  14 dana prije prvog dana menstrualnog krvarenja. Kako većina žena ima ciklus na nekih 28 dana, uzima se i da su plodni dani sredinom ciklusa.

Međutim, treba biti oprezan u slučajevima kada se menstruacije javljaju rjeđe, ili češće, od ovog prosjeka – npr. neke žene dobijaju na 25 dana, i tada im je ovulacija otprilike 11-og dana, ili neke na 35, a tada je 21-og. Uglavnom, ako se već mora oslanjati na ovu metodu, preporuka je da se kao plodni dani računaju po 4 dana prije i poslije ovulacije, tj. period od nekih 9 dana kada se nezaštićeni odnosi trebaju izbjegavati.

Obilno krvarenje

3. Pitanje: Poštovani doktore Zolak, nedavno sam imala obilniju menstruaciju, ustvari posljednji put kada sam je dobila, gdje mi se već drugi dan, nakon dolaska kući s posla, u vrlo kratkom vremenskom roku izlilo dosta krvi.  Sutradan je već bilo umjerenije da bi dan poslije opet bilo obilnije, što me je prepalo (za kratko vrijeme bude obilnije-u roku od 5 min se potpuno napuni uložak) pa sam se javila porodičnom doktoru, gdje su mi dali uputnicu ginekologu, ali se poslije moje stanje smirilo pa nisam ni otišla kod ginekologa. Ovo me je toliko iscrpilo.

Inače pijem Letrox 50 mg za štitnu žlijezdu, lijevi jajnik je mikrocističan. Menstruacije su mi redovne. Malo sam anemična, uglavnom kontrolišem željezo, ali zadnji put je bilo dobro. Da li biste na osnovu ovih podataka mogli pretpostaviti šta bi mogao biti uzrok ovako obilnog krvarenja? Može li stres na poslu da utiče? Hvala, Nevena (39)

Odgovor: Ne mogu na osnovu ovih podataka reći o čemu se radi, a da to ne bude na nivou pretpostavke, koja opet, ne mora da znači ništa. Ako ste redovni na ginekološkim pregledima, i ako ste na zadnjem bili relativno skoro- recimo, unazad 6 mjeseci, prilikom kojeg je ustanovljeno da nema neke patologije, onda je u pitanju prolazno krvarenje, uzrokovano kratkotrajnim hormonskim disbalansom, prehladom, stresom i sl. U tom slučaju ne trebate se brinuti, jer će se vrlo brzo sve dovesti u red samo od sebe, i krvarenja se neće ponavljati.

S druge strane, ako niste bili na pregledu duži vremenski period, trebate otići, jer će se tom prilikom ustanoviti da li se, eventualno, u međuvremenu javila neka patologija ( cista, miom, polip…), koja može uzrokovati pomenuto krvarenje.

Nemogućnost začeća: Gdje se radi prolaznost jajovoda?

4. Pitanje: Poštovani doktore, već deset godina pokušavam ostati u drugom stanju i do toga nikako da dođe. Svaki put kada odem na pregled kažu mi da je sve u redu; nekada budu ciste na jajniku, prepišu mi tablete i to je to. Radila sam hormone štitne žlijezde i sve je u redu, svaki nalaz papa testa mi je uredan. Pila sam tablete (mislim da su bile u
pitanju Clomifen) 5. dan od menstraucije. Suprug je takođe išao na pregled i sve je u redu. Imamo sina od 12 godina i do prve trudnoće je došlo poslije tri mjeseca. Da li preporučujete pregled jajovoda, gdje mogu uraditi taj pregled i koliko košta?  Koji još pregled da uradim? Unaprijed hvala, Dijana (31)

Odgovor: U takvim slučajevima se mora uraditi i provjeriti prolaznost jajovoda, jer u slučajevima kada su jajovodi neprohodni besmisleno je pokušavati ostati u drugom stanju na prirodan način. HSG je metoda kojom se kontrast ubrizgava u matericu, koji potom ispunjava šupljinu materice, i prolazi kroz jajovode, izlijevajući se u trbušnu šupljinu.

Sve ovo se prati RTG aparatom i kratko traje.

HSG se radi na ginekologiji, i u nekim privatnim ustanovama.

Laparoskopija je, s druge strane, metoda kojom se kamerom ulazi u trbušnu duplju, i vidi stanje unutrašnjih organa, ujedno puštajući kontrast ( slično HSG metodi), da bi se ustanovila prohodnost jajovoda. Ova metoda jeste komplikovanija za izvesti od HSG, ali se podaci dobijeni na ovaj način ne mogu porediti sa HSG, uz još jednu pozitivnu razliku, a to je da se prilikom laparoskopije neki poremećaji mogu odmah i ukloniti ( endometrioza, ciste, priraslice, miomi). Za obe navedene metode bih preporučio doktore sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo.