Republiku Srpsku prije godinu dana zadesile su katastrofalne poplave u kojima je voda potopila Doboj i Šamac, ostalim mjestima nanijela veliku štetu, a život je izgubilo 17 lica.

Šteta koju je Srpska pretrpjela, prema podacima Svjetske banke, procijenjena je na više od dvije milijarde KM.

Poplave su počele između 14. i 15. maja i trajale do 20. maja 2014. godine, a prouzrokovane su obilnim padavinama i podzemnim vodama.

Vlada Republike Srpske 17. maja proglasila je vanrednu situaciju na teritoriji cijele Republike, a 20. maj proglašen je danom žalosti zbog stradanja građana u poplavama.

pop
Zbog izlivanja rijeka i potoka drumski saobraćaj je bio u potpunom prekidu.

Evakucija stanovištva vršena je helikopterima Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga BiH. Desetine hiljada ljudi danima je bilo bez električne energije.

Poplave su tokom 15. maja počele da zahvataju gradove u slivovima Bosne i Drine.

odbrana_poplave
Najviše su stradali Doboj, Šamac, Bijeljina, Čelinac, Banjaluka, Srbac, Pelagićevo, Brčko, Modriča, Šekovići i Donji Žabar.

Voda je u pojedine stambene objekte u Doboju prodrla čak na drugi sprat. Poplavni talas nadirao je velikom brzinom. Većina ugroženog stanovništva je evakuisana.

poplave-575x357
Rijeke Bosna i Sava 16. maja gotovo su potopile opštinu Šamac. Gradsko područje danima je bilo pod vodom zbog sporog povlačenja rijeke Save.

Šteta koju je poplava nanijela procijenjena je na 101 milion KM. Velika šteta nanesena je individualnim stambenim objektima, infrastrukturi, poljoprivredi i privredi.

Na području opštine Modriča iz 1.443 domaćinstva evakuisano je 2.300 lica, a pod vodom je bilo 49 privrednih subjekata i 1.926 hektara poljoprivrednih površina. Najugroženija su bila naselja Dobor i Višnjik.

Brojna domaćinstva pretrpjela su štetu i u distriktu Brčko. Rijeka Sava potpuno je potopila naselja Krepšić i Vučilovac, koja su danima bila pod vodom zbog sporog povlačenja vode.

Na području Semberije trajala je višednevna odbrana nasipa na rijeci Savi, koji je na tri mjesta pukao i potopio Velino Selo, Brodac, Balatun i Raču.

poplava

U Bijeljini se izlio kanal Dašnica koji prolazi kroz gradsko područje i poplavio veliki broj domaćinstava. Bijeljinska naselja poplavile su i rijeke Drina i Janja.

Rijeke Sava i Drina ušle su više od 6.500 hiljade kuća, te potopile 7.000 od ukupno 8.400 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Na području Banjaluke bilo je poplavljeno oko 2.500 domaćinstava.

poplave
Klizišta, uzrokovana velikim padavinama, nanijela su veliku štetu opštinama Lopare, Zvornik, Modriča, Srebrenica, gradu Banjaluka…

Najveći broj klizišta pokrenut je na područjama opština Lopare i Zvornik.

Brojna klizišta na području opštine Lopare uništila su kuće, puteve, elektro i PTT instalacije.

Na području opštine Zvornik poplavama je bilo obuhvaćeno više od 1.000 kuća, otvoreno više od 200 klizišta, kilometri lokalnih puteva su uništeni ili oštećeni, a 200 kuća u klizištima i bujicama potpuno uništeno ili oštećeno toliko da u njima ne može da se živi.

Hiljade domova poplavljeno je i u opštinama Laktaši, Srbac, Srbac, Novi Grad, a ugroženo stanovništvo je evakuisano.

Mjesec dana poslije katastrofalnih majskih poplava formiran je Fond solidarnosti za pomoć poplavljenom stanovništvu.

Izvor: Srna/ Marija Bogdanović