Ruski timovi koji će učestvovati na Evropskom prvenstvu u raftingu, koje će biti održano na Vrbasu od 19. do 24. maja, stigli su u Banjaluku, a očekuje se dolazak ekipa iz Velike Britanije i Gruzije.

Portparol Evropskog prvenstva u raftingu “Banjaluka 2015” Ljubinko Spasojević rekao je da sve teče po planu i da su se za učešće na šampionatu prijavila 53 tima iz 17 zemalja u svim uzrasnim kategorijama.

“U Banjaluci će za vrijeme prvenstva boraviti oko 400 takmičara sa pomoćnim pratećim osobljem”, rekao je Spasojević Srni.

Prema njegovim riječima, ruski timovi već treniraju na Vrbasu i zadovoljni su stazom u kanjonu Tijesno.

Trener drugog ruskog tima, koji će se takmičiti u seniorskoj konkurenciji, Aleksandar Sviridov rekao je da su ruski sportisti bili u Banjaluci i prošle godine, ali da, zbog poplava, prvenstvo tada nije održano.

“Koliko vidimo, sada je sve spremno za održavanje takmičenja na jednoj od nama zaista dragih rijeka, na Vrbasu”, naveo je Sviridov.

Član odbora Svjetske rafting federacije iz Rusije Oleg Grigorijev istakao je da su ruski timovi spremni za prvenstvo, te da smatra da će biti među favoritima za osvajanje medalja.

“Međutim, o pobjedi ne možemo još da govorimo, jer mnogo toga zavisi i od nivoa vode”, rekao je Grigorijev.

Član prve seniorske posade ruske reprezentacije Denis Kamišenko, koji dolazi iz Krasnojarska, kaže da je Vrbas idealna rijeka za održavanje rafting takmičenja.

“Koliko smo do sada vidjeli, staza je veoma zahtjevna. Neće biti nimalo lako, ali ćemo dati sve od sebe, pogotovo u slalomu, da se domognemo medalje”, istakao je Kamišenko.

U Rafting klubu “Kanjon” očekuju da će ostale evropske reprezentacije stići najkasnije do utorka.

Ceremonija otvaranja Prvenstva predviđena je za srijedu, 20. maj, u 20.00 časova u Rafting centru “Kanjon” u Karanovcu, a finalna noćna slalomska trka biće održana u subotu, 23. maja, u 19.00 časova.

Izvor: Srna