Gdje je vazduh zagađeniji u kući ili napolju?

U 10 od 10 slučajeva vazduh u vašem stanu, kancelariji ili apartmanu će biti zagađeniji nego napolju. Unutrašnje vazdušno zagađenje rangirano je među prvih 5 najopasnijih rizika za javno zdravlje od strane EPA. Ustajali kućni vazduh “dozvoljava” lošim česticama da se bukvalno lijepe za stvari unutar vašeg stana.

Stvari u našim domovima “emituju” nekakve toksične hemikalije, kao što je na primjer formaldehid. Isto tako mogu da budu pune čestica kao što su polen, razne vrste bakterija, buđ…

Na našu sreću, kućne biljke mogu da riješe ovaj veliki problem. Ako kojim slučajem nemate talenat za gajenje biljaka, naša lista vam donosi upravo one biljke koje ne možete da “ubijete”.  Pogledajte…

1. Hrizantema

hrizanteme-2

Ovu biljku je pronašla NASA i pravi je čistač vazduha. Uklanja amonijak, benzol, formaldehid, kao i ksilen iz vazduha vašeg doma. Popularna je i nije skupa, a takođe se može zasaditi i napolju.

2. Zeleni ljiljan

zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan ili kako je drugačije zovu, biljka pauk, je biljka koja nevjerovatno brzo raste.  Tako da ako ste početnik, ona je odlična za početak. Kao što joj i samo ime kaže, ova biljka je iz roda ljiljana i postoji oko četrdeset poznatih vrsta.

3. Dracena

dracena

Postoji više od 40 vrsta dracena, što vam olakšava oko izbora ove biljke. Uklanjaju benzen, formaldehid, trihloroetilen i ksilen. Kako su otrovne po ljubimce, bolje izaberite neku drugu biljku ako imate mačku ili psa u kući.

4. Fikus

fikus

Drvo fikusa može biti jako veliko u zavisnosti od veličine saksije u koju ga zasadite. Uglavnom rastu od 60 cm do čak 3 metra i vrlo su efektni u prečišćavanju vazduha. Mogu se držati napolju preko proljeća i ljeta.

5. Mirni ljiljan

mirni ljiljan

Ne samo da ima prelijepe cvjetove, ovau biljku je nemoguće ubiti, jer je jako izdržljiv. Uklanja amonijak, benzen i formaldehid. Cvjetaju samo preko ljeta i najbolje mjesto za njih je u malo zamračenoj i vlažnoj prostoriji.

6. Bostonska paprat

bostonska paprat

Ova vrsta paprati voli hladnije prostorije sa visokim koncetratom vlažnosti i slabijim svetlom. Kupatilo bi bilo perfektno mesto za ovu biljku. Uništavaju čestice kao što su ksilen i formaldehid iz vazduha.

7. Svekrvin jezik kaktus

svekrvin jezik

Najviše se mogu vidjeti u restoranima i kancelarijama i imaju dobar razlog da budu tu – jer je toliko izdržljiv, da može da preživi bez zalivanja mnogo dugo. Ne treba mu čak ni velika doza svjetlosti, kao ni vlažnost vazduha.

8. Bambusova palma

bambusova palma

Bambusova palma je najviše efektna u filtriranju formaldehida iz vazduha. Napreduje na mjestima gdje ima dosta svjetlosti. Mogu dosta visoko da izrastu, čak i do 3,5 metra, stvarajući prelijep prizor u sobi.

9. Aloe Vera

aloe vera

Aloja je zasigurno “multi-funkcionalna” biljka. Ima ljekovita dejstva kada se konzumira u manjim količinama, pomaže u saniranju opekotina i još plus čisti i vazduh.

Izvor: zenskimagazin.com/V.R.