zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Mogućnost začeća putem analnog seksa

1. Pitanje: Već duže vrijeme imam momka sa kojim sam stupila prvi put u seksualne odnose.Probali smo i analni seks i nas zanima da li ja mogu ostati trudna ako on svrši u mene prilikom analnog seksa? I da li mi možete reći da li sam još uvijek mlada za kontracepcijske pilule? Pozdrav, Bojana (20)

Odgovor: Pitanja za analni seks i trudnoću je već bilo, pa ću dati i odgovor koji sam već pisao.

Ovdje je riječ o jednom od sistema u organizmu svake osobe, koji se zove digestivni sistem, i služi prvenstveno za unos hranjljivih materija, i eliminaciju produkata probave. Šta god uđe, i na koji god kraj tog sistema uđe, ne može dovesti do trudnoće, jer je trudnoća (ako isključimo raritete poput vanmaterične-abdominalne, u trbušnoj
duplji trudnoće) rezervisana za reproduktivni sistem. Pretpostavljam da vas u nedoumicu dovodi blizina vagine i izlaznog kraja digestivnog sistema, ali u ovom slučaju blizu ne znači i dovoljno.

Odgovor, da rezimiram, je ne – nije moguće ostati u drugom stanju na takav način.

Odgovor na drugo pitanje, vezano za pilule, je ne – niste još uvijek mladi za tu vrstu kontracepcije, tj. stari ste dovoljno da počnete sa njima, ako mogu da se tako izrazim, pošto jeste u mlađoj životnoj dobi.

Vaginalna suhoća nakon poroda

2. Pitanje: Poštovani, porodila sam se prirodno prije 11 mjeseci, i sada mi je rodnica dosta suha, tj. neuporedivo kao što je bila prije poroda. Zanima me da li će biti kao prije i kada se može očekivati da bude bolje? Hvala! T. Đ. (32)

Odgovor: Problem koji navodite je prilično čest, i u najvećem broju slučajeva nestane sa vremenom. Uzrok mu je nizak nivo estrogena u tijelu porodilje, i izraženije smetnje imaju žene koje doje, pošto  dojenje smanjuje koncentraciju ovog hormona. Ako je ovo slučaj kod vas, ne preostaje vam ništa drugo, osim čekanja i upotrebe lubrikanta prilikom odnosa. Kao što sam već napisao, problem, iako neugodan, je reverzibilne prirode, i sa sigurnošću se može prognozirati da će proći u roku od nekoliko narednih mjeseci.

Savjet poslije tri biohemijske trudnoće

3. Pitanje: Poštovani, imala sam tri biohemijske trudnoće; poslije druge biohemijske moj ginekolog mi je propisao Dobroston deseti dan od prvog dana ciklusa 10 dana 2×1. Nakon prvog mjeseca korištenja terapije desila mi se treća biohemijska trudnoća.

Inače, imam zavaljanu matericu i nikada nisam rađala. Molim Vas, imate i neki savjet? Šta da radim? Unaprijed hvala! MM (29)

Odgovor: Nedovoljno je informacija da bih mogao neki konkretniji zaključak izvesti, ali se može reći da biste trebali ozbiljnije se pozabaviti problemom koji imate. Trebate otići na ginekološki pregled, prilikom kojeg će se ustanoviti da li, eventualno, ima nekih anatomskih abnormalnosti na ginekološkim organima, ili neke patologije na istim.

Takođe, potrebno je odraditi određene laboratorijske pretrage, između ostalog test na trombofiliju, kao i kariotip vas i vašeg partnera. Ovo zadnje se radi preko genetskog savjetovališta na KCBL.

Nekontrolisano mokrenje nakon poroda

4. Pitanje: Poštovanu dr Zolak, moj problem je sljedeći: S obzirom da želim da se vratim na staru kilažu od prije trudnoće, počela sam da treniram. Neke vježbe  obuhvataju skakanje (preskakanje vijace, trčanje), a svaki put kada skačem mokraća krene da curi, iako sam prethodno mokrila. Od poroda je prošlo godinu dana i to mi je  prvi porod. Ništa me ne pecka, niti boli tokom mokrenja. Da li mi kod tog problema mogu pomoći Kegelove vježbe? Šta mi Vi preporučujete da uradim? Hvala, Mina (26)

Odgovor: Stres inkontinencija je prilično česta pojava kod žena u generativnoj dobi, a vrlo česta među pripadnicama starije životne dobi. Stres inkontinencija i urgencija, da budem precizniji. Pojava, ili objektivan problem, o kome se nedovoljno priča u javnosti, a i zdravstvenim krugovima, prvenstveno zbog mentaliteta ljudi na ovim prostorima, koji na to gledaju kao da se radi o nečemu sramotnom, valjda procjenjujući da je bolje ćutati i patiti, nego skrenuti pažnju onih koji mogu nešto uraditi da se takvo stanje promijeni.

Elem, zbog ovoga što sam ukratko naveo, ne postoji na ovim prostorima još uvijek efikasan tretman za liječenje i izlječenje. Ovo će se, nadam se, uskoro promijeniti, jer sam dijelom i sam uključen u projekat otvaranja specijalizovane ordinacije za elektro-stimulaciju karličnog dna različitim sondama, metode koja se na“zapadu“ koristi godinama, i koja daje vrlo dobre rezultate.

Do tada, veliki broj žena koje žive sa ovim problemom je upućen na operacije sa upitnim konačnim rezultatom,
i Kegelove vježbe. Pomenute vježbe mogu dati rezultate ako se rade kako treba, i ako se rade redovno i istrajno. Problem sa vježbama je taj što većina žena nije u stanju da procijeni da li radi vježbe ispravno, i zbog toga rezultat izostaje. U svakom slučaju, Kegelovevježbe treba raditi, jer se samo tako može očekivati poboljšanje.

I na kraju, ovaj projekat elektro-stimulacije, koji se radi u saradnji sa kolegama iz USA, ako zaživi uskoro, a nadam se da hoće, će ponuditi konkretan i objektivan način za liječenje navedenih, i još nekih, stanja koje ženama zadaju glavobolje od pamtivjeka, i sa njim će javnost biti blagovremeno upoznata.