Služenjem svete arhijerejske liturgije, osvećenjem žita i lomljenjem slavskog kolača, te tradicionalnom spasovdanskom litijom, danas, 21. maja, obilježena je krsna slava grada Banje Luke i Sabornog hrama Hrista Spasitelja – Spasovdan.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, na početku liturgije upalio je svijeću u Hramu Hrista Spasitelja.

U litiji su učestvovali predsjednik Skupštine grada Banja Luka Budimir Balaban, načelnici odjeljenja Gradske uprave, djeca iz banjalučkih osnovnih škola, pripadnici Oružanih snaga BiH, te brojni građani.

spasovdan-1

Balaban je u izjavi novinarima rekao da je Spasovdan za građane Banje Luke veoma značajan datum, jer pored grada slavu danas obilježava i Saborni hram Hrista Spasitelja.

– Ovom prilikom želim da čestitam slavu građanima Banje Luke kao i njegovom preosveštenstvu vladiki banjalučkom Jefremu – naveo Balaban.

Sveštenik Dragan Grujić, rekao je da za njega predstavlja čast što je i ove godina oržana litija povodom Spasovdana.

Puno nam je srce, jer smo uspjeli da održimo višedecenijsku tradiciju obilježavnja Spasovdana, koja je bila prekidana, ali je prije nekoliko godina obnovljena. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u litiji i želim da se na ovom mjestu okupljamo još mnogo godina – poručio je Grujić.

Povodom Spasovdana, gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću stigle su brojne čestitke. Između ostalih, slavu su čestitali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.