Narandžasti nivo upozorenja za obilnu kišu dat je za zapadne, sjeverne i djelimično južne krajeve Republike Srpske, rekla je danas Srni meteorolog iz Hidrometeorološkog zavoda Srpske Milica Đorđević.

Ona je navela da se obilnija kiša očekuje noćas i sutra, a veće količine padavina se očekuju u zapadnim, sjevernim i djelimično u južnim predjelima Republike Srpske.

Đorđevićeva je istakla da se do ponoći ponegdje mogu očekivati padavine u količini od 20 do 30 litara po metru kvadratnom, a sutra ponegdje od 60 do 70 litara na krajnjem zapadu Srpske.

Ona je dodala da se u ostalim područjima očekuju manje količine padavina, naročito u istočnim predjelima, gdje će uz povremene pljuskove biti uglavnom padavine količine od 20 do 30 litara.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović je zbog prognoze da se očekuje jače pogoršanje vremena – kiša uz obilnije padavine, te porast vodostaja rijeka, odnosno manjih vodotokova bujičnog karaktera, naložio pripravnost Civilnoj zaštiti i komunalnim preduzećima da kontrolišu stanje oborinske kanalizacije, vodotokova i bujičnih potoka.

U obavještenju Odsjeka za civilnu zaštitu Gradske uprave upućenom nadležnim službama i preduzećima navodi se da je potrebno da svoje kapacitete stave u stanje pripravnosti kako bi mogli pravovremeno i adekvatno intervenisati u slučaju izlivanja oborinskih voda.

Istovremeno, Odsjek za civilnu zaštitu upozorava stanovništvo u naseljima uz rječne i bujične vodotokove na oprez i preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine u slučaju potrebe i eventualnog izlivanja bujičnih potoka.

Povezano sa:

Nema mjesta panici zbog nadolazećih padavina

Izvor: Srna