U našem domu, stalno pomjeramo namještaj kako bi stvorili bolji izgled, ali i bolju atmosferu.

Znamo da nam u tome pomaže i feng shui, međutim stalno pravimo greške koje utiču na pozitivnu energiju u kući. Predstavljamo vam 10 najčešćih feng shui grešaka i nadamo se da će vam pomoći u boljem uređivanju prostora u kome boravite.

1. Imate naviku da držite mašine za vježbanje ili rad u spavaćoj sobi

Spavaća soba bi trebalo da bude zona opuštanja i intime, a ne da ima energiju rada i teškog vježbanja. Držanje sobnog bicikla ili kompjutera u spavaćoj sobi, čak i TV-a, dovodi do efekta „uništenja“ relaksacije i mira. Premjestite sve sprave iz vaše spavaće sobe i radite, vježbajte ili gledajte TV u nekoj drugoj prostoriji.

2. Dozvoljavate da vam se nakupi nered

Stare novine, časopisi, razbacane knjige ili prljav veš mogu da vas i te kako sputavaju i fizički i emotivno. Pospremite svoj dom barem jednom nedjeljno da biste se osjećali oslobođeno, ali i zdravo.

3. Imate prenatrpan orman odjeće

Ugrađeni ormari, kao i cijela soba pretvorena u orman, koliko god bili praktični i lijepi imaju svoje kapacitete. Ne pretrpavajte ih jer biste sami sebe “mogli da udaljite od osoba koje bi mogle da vam pomognu i koje su vam naklonjene”. Ukoliko niste nešto nosili nekoliko sezona, riješite se tih stvari ili ih poklonite nekome. Ispraznite i bacite ili poklonite barem trećinu odjeće, kako biste napravili mjesta za nešto novo u svom životu. Držite sve uredno složeno i sortirano.

4. Imate prazne zidove koji djeluju beživotno

Prazni zidovi otežavaju prepuštanje užitku i zadovoljstvu. Uzmite dovoljno vremena da ispunite svoj dom umjetničkim djelima koja vas inspirišu, a možda ste i sami dovoljno kreativni, pa pokušajte da napravite i vi remek djelo. U slučaju da niste sigurni ili nemate dovoljno novca, poslužite se lijepim posterima, plakatima ili tapetama zanimljivog printa.

5. Ostavljate dasku od wc šolje otvorenom

Žene već godinama glasno ili tiho mrmljaju o ovom problemu i to sa dobrim razlogom. Wc je slivnik koji bukvalno može da “ispere” blagostanje iz vašeg života. Usvojite naviku da je poklopac od wc šolje zatvoren kada šolja nije u upotrebi. Zatvarajte i vrata od kupatila.

6. Ne perete redovno prozore

Ako to ne činite redovno, vrlo je vjerovatno da propuštate mnogo toga. Prozori su simbol slave i vašeg ugleda. Kada su stakla čista i blistava, okolina će da prepozna vaše sposobnosti i talenat, pa će vas i podsticati i uvažavati. Kada su prljavi i zamagljeni, te zlatne prilike će jednostavno da vas mimoiđu.

7. Ignorišete škripanje vrata

Vrata koja škripe, od ulaznih do onih na ormarićima uvijek su znak da ste u nečemu nepopustljivi. Nekoliko kapi specijalnog ulja ili voska, pa i onog maslinovog,  spriječiće škripanje. Time pokazujete da ste spremni i otvoreni za nove mogućnosti.

8. Rijetko kuvate

Vaša kuhinja je srce vašeg doma. Kada se ne upotrebljava, sva područja vašeg života mogu da pate. Ukoliko više kuvate kod kuće, svakako ćete biti srećniji i zdraviji, a ako nemate vremena za kuvanje, potrudite se da barem jednom dnevno iskoristite kuvalo, makar samo za čaj ili kafu. To generiše dobrodošlicu, toplinu i vašu vitalnost.

9. Čuvate nepotrebne stvari, neželjne poklone i stvari koje vam se ne sviđaju

Mrzovoljna tetka je baš htjela da njen “omiljeni”  šareni persijski tepih, koji ne miriše baš lijepo i u sukobu je sa cjelokupnim dizajnom vašeg doma, ipak pripadne vama. Bez obzira da li ste ga prebacili preko naslona ili smjestili u kutiju na dnu ormana, on je svejedno izvor podsjećanja na ne baš prijatnu zajedničku prošlost. Riješite se neželjnih poklona tako što ćete ih pokloniti ili proslijediti dalje, a vi ćete biti oslobođeni od okova prošlosti.

10. Ko ima kuću: Rijetko se služite glavnim ulazom u vaš dom

Vaša ulazna vrata su simbol vaše poslovne karijere i životnog puta. Kada stalno ulazite u svoj dom kroz garažu ili zadnja dvorišna vrata, mogli biste vrlo brzo da izgubite iz vida svoje životne ciljeve. Ograničavate se u mogućnostima napredovanja ili zapošljavanja, kao što gubite i svoj smisao za više kreativnosti i životnih mogućnosti. Neka vam pređe u naviku korišćenje glavnih ulaznih vrata najmanje jednom dnevno.

Izvor: zenskimagazin