Neki će samo odmahnuti rukom i reći da je sve to stara stvar, ali oni koji tek sramežljivo tapkaju po kuhinjskim ormarićima i prave svoje prve samostalne prehrambene korake sigurno će pronaći nešto za sebe.

Tjestenina je uvijek jednostavno rješenje za brze ručkove i večere. Pridružite li joj neki kompleksniji umak, može biti i vrhunsko predjelo, čak i za svečanije obroke. Ali, i najbolji umak na svijetu pada u vodu ako ga pomiješate s loše skuhanom tjesteninom.

A kako biste to izbjegli, dovoljno je slijediti nekoliko savjeta.

  1. Vrsta tjestenine. Nije baš sva tjestenina jednaka, isprobajte nekoliko tjesteninu nekoliko prizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara.
  2. Veliki lonac. Zaista. Tjestenina je razigrana – treba joj mjesta za slobodno kretanje. Jedna od najvećih pogrešaka koje možete napraviti jest staviti tjesteninu u premalen lonac. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti lonac od minimalno osam litara. Poklopac vam neće trebati. Tjestenina se kuha otklopljena.
  3. Voda. Sa svih vas strana bombardiraju o važnosti vode – pijte puno vode, voda ovo, voda ono. E, pa niste se ni u slučaju tjestenine izvukli. Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalijepila. Za pola kilograma tjestenine treba vam otprilike 7 l vode. Čini vam se da smo pretjerali? Pitajte Italijane.
  4. So. U svu tu silnu vodu treba dodati i dosta soli. Tjestenina je sama po sebi neslana, a najbolji način da je ravnomjerno posolite jest da so dodate u vodu. Na spomenutih 7 l vode dodaje se jedna kašika morske soli.
  5. Kipuća voda. Prije nego što dodate tjesteninu u vodu, morate je pustiti da provre i to zaista jako. Mjehurići se ne smiju slegnuti ako vodu promiješate. Nakon što dodate tjesteninu, promiješajte je kako se ne bi zalijepila i pojačajte vatru tako da voda što prije opet provre.
  6. Miješanje. Povremeno promiješajte tjesteninu. Tri do četiri puta u 10-ak min bit će sasvim dovoljno.
  7. Ulje. Sasvim je nepotrebno. Budete li se pridržavali gore navedenih uputstava, tjestenina se neće lijepiti, a dodatak ulja samo će je učiniti masnijom pa se umak poslije neće dobro uhvatiti za stijenke tjestenine.
  8. Raskuhavanje. Još nešto na što treba paziti. Pridržavajte se uputstava na pakiranju i pazite da tjesteninu ne kuhate predugo. Vjerujemo da to već znate, ali tjestenina treba biti al dente, a najlakše ćete znati je li gotova ako je probate.
  9. Ispiranje. Tjesteninu nije potrebno ispirati. Voda u kojoj se tjestenina kuhala sadržava skrob i doprinosi okusu. Tjesteninu samo procijedite i pomiješajte s umakom.

Izvor: dobrahrana.jutarnji.hr