Pješački prelazi u blizini kružnih tokova na raskrsnicama označeni su preblizu, a na pojedinim lokacijama neophodno je njihovo izmještanje jer je naročito ugrožena bezbjednost pješaka.

Za izmještanje pješačkih prelaza kod kružnog toka na Laušu, odnosno “Energomonta” spremni su i projektna dokumentacija i planski dokumenti, kažu u Udruženju za unapređenje i bezbjednost saobraćaja grada, ali do realizacije ne dolazi.

“Zašto se to ne završava, nije nam poznato, ali pretpostvaljam da su u pitanju novčana sredstva. Prije samog puštanja u rad tog kružnog toka upozoravali smo da su pješački prelazi preblizu i da zaustavljanjem jednog vozila da propusti pješaka već iza njega sljedeće vozilo ne može normalno da se kreće kružnim tokom. Ima još nekoliko kružnih tokova gdje su pješački preblizu, kao na primjer u Ulici majke Jugovića na Starčevici”, rekao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja.

On ističe da to predstavlja ogromne probleme za učesnike u saobraćaju, te da institucije koje gazduju putevima i ulicama u gradu treba da prilikom projektovanja kružnih tokova posebnu pažnju obrate na udaljenost pješačkih prelaza. Vozači  kažu da, kako bi pustili nekog da prođe, kada stanu, pola automobila stoji usred kružnog toka.

“Svakodnevno prolazim autom na kružnom toku kod ‘Energomonta’. Čim se pojave pješaci na  prelazu, napravi se zastoj i gužva, ali ni mnogi vozači ne znaju pravila skretanja na kružnom toku, što stvara haos’‘, rekla je jedna sugrađanka.

Do objavljivanja ovog teksta nismo saznali u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja kada i gdje će biti izmještani pješački. Na njihovu adresu primjedbe su upućivali i odbornici na zadnjoj sjednici Skupštine grada.

Kružni tok na Rebrovcu

Na raskrsnici bulevara Stepe Stepanovića i Desanke Maksimović na Rebrovcu uskoro bi trebalo da bude izgrađen kružni tok, za koji je projekat urađen. U preduzeću “Putevi RS” kažu da u narednom periodu slijedi revidiranje tehničke i planske dokumentacije, a potom procedura obezbjeđivanja neophodnih saglasnosti i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te obezbjeđivanje finansijskih sredstava.

Izvor: nezavisne.com