zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Bolovi prilikom seksualnih odnosa

1. Pitanje: Poštovani, do sad sam imala tri pokušaja seksualnih odnosa, i svaki put je prisutan neizdrživ bol, bez obizira na ugodnu atmosferu i sve što ide uz to. Bol se osjeti samo s vana, u obliku peckanja, što spriječava dalje odvijanje odnosa. Još nisam posjetila ginekologa, a zanima me da li će to proći s vremenom ili nešto može da se uradi po tom pitanju? Ana (20)

Odgovor: Trebate posjetiti ginekologa, koji će pregledom ustanoviti o kojoj vrsti problema je riječ. Kako navodite da bol i nije bol u pravom
smislu te riječi, već izraženo peckanje, vrlo vjerovatno se radi o infekciji spoljašnjih genitalija, ili određenoj iritaciji tog područja prilikom odnosa. Neke detalje, koji su bitni za diferencijalnu dijagnozu, ćete podijeliti sa ginekologom prilikom pregleda. U svakom slučaju mislim da je postojeće stanje lako rješivo, i da u skorijoj budućnosti nećete imati probleme te vrste.

Da li mogu imati kondilome, a da nisam zaražena HPV virusom?!

2. Pitanje: Poštovani dr Zolak, zanima me da li mogu imati kondilome, a da nisam zaražena HPV virusom?

Redovno idem na ginekološke preglede, i PAPA test mi je uvijek u redu. Prije mjesec dana sam bila na pregledu i dr mi je rekla da imam kondilome (samo vanjske, nema ih u unutrašnjosti, ravni kondilomi) i da dođem za dva mjeseca, da vidi ima li kakvih promjena na njima.  Takođe, rekla mi je  mi je da su to možda samo neke nepravilnosti na koži,od brijanja, ožiljci i slično u šta sumnjam, a to će utvrditi narednim pregledom…  Hvala, Biljana (21)

Odgovor: Nije moguće imati kondilome, a ne biti zaražena HPV virusom, iz razloga što kondilome izazivaju HPV virusi, samo različiti tipovi. Doktorica je ostavila mogućnost i da se ne radi o kondlomima, pa mislim da ćete pri idućem pregledu znati na čemu ste, jer kondilomi ne mogu dugo ostati nejasni, ili pod znakom pitanja.

Kad sam već spomenuo tipove virusa, možete se raspitati o HPV tipizaciji, kojom se dokazuje o kojim tipovima virusa se radi. Ovo je bitno da bi se ustanovilo da li ste slučajno inficirani sa nekim od njih, koji nekada mogu dovesti do premalignih promjena na grliću materice.

Problemi sa Beta HCG, uprkos terapiji

3. Pitanje: Poštovani dr Zolak, molim Vas recite mi da li je moguće da Beta HCG pada nakon tri doze Metotreksata, a da nema nikakvog krvarenja?

Ležim vec 13 dana u bolnici i Beta je prvo počela da pada od prve doze da bih nakon druge doze injekcija dva dana rasla. Poslije toga ona je opet pala. Nemam nikakvih tegoba niti krvarenja; ležim, mirujem i nadam se da će se sve riješiti bez operativnog zahvata.

Doktori na UZV  nisu nigdje vidjeli plod, ni u materici ni van nje. Jedini podatak koji ima i nagovještava tu dijagnozu je Beta koja neravnomjerno raste. Posljednja menstruacija je bila 27. februara. Hvala Vam unaprijed M.B

Odgovor: Ne trebate se brinuti, jer “najgore” što može da se desi jeste kiretaža, koja sama po sebi nije opasna, niti ostavlja posljedice. Kolege su se odlučile da probaju Metotreksatom riješiti problem, koji je očigledno spontani pobačaj.

Dok god Beta HCG pada, dobro je, i samo treba imati strpljenja, s obzirom da je u nekim slučajevim potrebno više nedelja da vrijednosti padnu na nulu, ili blizu nje. U slučaju da Beta ne bude padala kako je očekivano, ili prokrvarite, uradiće se kiretaža i time sve završiti.

Vrećasti jajovodi i borba sa klamidijom

4. Pitanje: Poštovanje! Prije jedno mjesec dana bila sam na privatnom ginekološkom pregledu (kod ginekologa koji je inače i stručnjak za neplodnost). Došla sam zbog tupih bolova u donjem dijelu trbuha koji su trajali nedjelju dana. Ultrazvukom je posumnjao da mi je AMH smanjen u odnosu na godine i poslao me da izvadim AMH; on je iznosio 18,49 pmol/L. Prema referentnim intervalima ja sam shvatila da mi je AMH zadovoljavajući, ali doktor kaže da je nizak za moju dob i da takav AMH imaju žene od 30-tak godina. Preporučio mi je Balera pilule (da sačuvam jajne stanice).

Pa sad ne znam dali da ih počnem piti ili ne? Da li će mi one uopšte pomoći? Kontracepciju do sada nisam pila.

Isto tako, dijagnostifikovan mi je Sactosalpinx na oba jajovoda. Ultrazvukom se jasno vide vrećasta proširenja. Doktorr je posumnjao na klamidiju. Napravila sam bris i bio je pozitivan. Pila sam Sumamed 3 dana po 2 tablete dnevno, kao i moj partner. Ovih dana bi trebala ponoviti bris.

Trenutno me ništa više ne boli, iscjedak je normalan. Svake godine idem jednom do dva puta na pregled, čisto da vidim da li je sve ok i već godinama je Papa test i ultrazvuk bio uredan, a prije dvije godine i bris na Klamidiju negativan. Nikada ništa, čak ni gljivice nikada nisam imala i zato su mi ovi nalazi kao grom iz vedra neba.

Pitala sam doktora da li se takvi jajovodi mogu izliječiti, a on je rekao da mi preostaje laparoskopija ili potpomognuta oplodnja, ukoliko se odlučim za trudnoću.

I da napomenem – zadnjih godinu dan,svaka 2 – 3 mjeseca imam krvarenje sredinom ciklusa. Zadnje krvarenje sam dobila 16. dan ciklusa (obilnije nego inače) i trajalo je 15 dana.

Molim vas Vaše mišljenje o tome kolike su šanse da uz začepljene, vrećaste jajovode (Sactosalpinx) i loš AMH mogu prirodno zatrudniti? I da li je bolje da odmah krenem s pretragama i pokušajem trudnoće ili mogu čekati još nekoliko godina, s obzirom da mi ni AMH nije najbolji?!

zanima me da li je možda infekcija klamidijom trajala neko duže vrijeme, a da nisam primijetila, s obzirom da su mi jajovodi postali vrećasti. I da li je moguće da mi na sljedećem pregledu nakon izliječene klamidije jajovodi budu opet normalni ili je napravljena nepovratna šteta na njima? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. Veliki pozdrav. DP

Odgovor: Nezahvalno je govoriti o procjeni nečije plodnosti na osnovu samo jednog parametra, poput AMH. Za sagledavanje i procjenu ovarijalne (jajničke) rezerve postoji više pretraga i parametara, poput UZV pregleda i izračunavanja volumena jajnika, njihove prokrvljenosti, broja antralnih folikula, te vrijednosti nekih hormona – FSH,AMH, itd.. .

Na osnovu navedenog se može zaključiti da nijedan od njih nije idealan. Godine, koje niste naveli, igraju veliku ulogu kada se govori o plodnosti, jer ista sa godinama opada. Dakle, savjet da počnete sa kontracepcijom nije loš, jer sa njom dobijate dvije stvari –  zaštitu od neželjene trudnoće, i „čuvanje“ ovarijalne rezerve za kasnije. S druge strane, ako razmišljate o trudnoći, trebate se posvetiti tome, pa ako ne uspijete prirodno ni nakon godinu dana nezaštićenih odnosa potražiti pomoć, u smislu potpomognute oplodnje.

Jajovodi će ostati u takvom stanju , jer su anatomski promijenjeni, i eventualna korekcija se može postići laparoskopskom intervencijom. Ovo, opet, ne mora da znači da će jajovodi biti uzrok neplodnosti.

Hlamidija je, gotovo sigurno, bila prisutna duže vrijeme u organizmu, samo je ostala nedetektovana, jer u najvećem broju slučajeva ne izaziva tegobe.

Da rezimiram, smatram da postojeće stanje nije za veliku brigu-  prvo zato što je upitno da li imate smanjenu ovarijalnu rezervu, a drugo, zato što i ako budete imali teškoća da ostanete u drugom stanju, tehnike potpomognute oplodnje su postale dosta uspješne, i dosta pristupačne, za razliku od nekih prošlih vremena.