Splet snage, fizičke izdržljivosti, znanja i iskustva na spravama su pokazali takmičari Državnog prvenstva u uličnom vježbanju, takozvanom strit vorkautu, koje je održano u parku “Mladen Stojanović”.

Banjalučki park je bio pun takmičara, koji su pristizali, osim iz grada na Vrbasu, i iz Zvornika, Tuzle, Bijeljine, Trebinja, a pobjednik, koji nije bio poznat do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, učestvovaće na Svjetskom prvenstvu u Moskvi, koje se održava u julu.

“Ovim takmičenjima želimo da privučemo što više mladih. Takmiči se u tri discipline, slobodnom stilu, zgibovima i propadanju”, rekao nam je Pavle Đurđević ispred “Bar Legiona”, organizatora takmičenja.

Među takmičarima je bio i Alen Žabo iz Zenice, koji ulično vježbanje trenira dvije godine.

“Bavljenje ovim sportom je zdravo. Treniram šest dana sedmično, pa jedan dan odmaram, a dnevno provedem sat do sat i po”, rekao je Žabo.

Jučerašnje takmičenje je prvo za Nikolu Tomića iz Mrkonjić Grada, koji se takmičio u slobodnom stilu.

“Više sam došao zbog druženja i zabave, a vrijeme za medelje će doći”, rekao je Tomić i istakao da je za vježbanje potrebna samo volja.

Spretnost takmičara ocjenjivali su sudije Lazar Novović i Ivan Markioli.

“Gleda se da elementi na šipkama budu što teži i elegantnije izvedeni, tako takmičari dobiju bolje ocjene. Ovo vrijeme je najbolje za takmičenje, tijelo najbolje funkcioniše kada je temperatura oko 20 stepeni”, rekao je Ivan Markioli, navodeći da je ovaj sport tek u razvitku.

On trenira deset godina i takmiči se u apsolutnim zgibovima. Strit vorkaut (street workout) je sportska disciplina i vještina koja je svojevrsna kombinacija gimnastike i akrobatike i izvodi se na otvorenom.

Izvor: nezavisne.com