Koliko nam se puta desilo da same sebi kažemo „Mrzim ljeto zbog komaraca”!?

Poslije ovog članka, to će biti prošlost. Iako nam ljeto uz tople i sunčane dane donosi i ove male napasti, uvijek postoji nešto sa čime možemo da se odbranimo, bilo da je to zaštitna mreža ili neki preparat. Međutim, u današnje vrijeme su ti preparati, kreme, sprejevi, tablete protiv komaraca jako skupi, ali i manje – više štetni. Zato vam u sljedećem dijelu teksta donosimo super vijesti: 6 biljaka koje sigurno, a na prirodan način rastjeruju komarce! Pa da počnemo…

1.Bosiljak (Ocimum basilicum)

Bosiljak pored toga što ima prelijepe cvjetove, dobro ga je imati u domaćinstvu. Stavite ga pored prozora ili vrata, a njegov aromatični miris neće dozvoliti komarcima i muvama da vam uđu u kuću.

bosiljak-2

2. Limunski timijan (Thymus X citriodorus)

Ova biljka je super za ljeto! Voli suva, sunčana mjesta i idealna je kao dekoracija na zemlji uz stazu, ako imate baštu. Kada prođete kroz nju, ostaviće na vašim nogama miris koji komarci prosto mrze.

3. Macina trava ili metvica (Nepeta cataria)

Savršena je ako imate mačku kao kućnog ljubimca. Ova višegodišnja biljka cvjeta tokom ljeta i uspješno rastjeruje male napasti. Posebno je efektna ako se mačka nađe među ovom biljkom, jer će onda taj miris prenijeti i na vas. Nema jak miris, tako da ne morate brinuti.

macina trava

4. Citrusna trava (Cymbopogon nardus)

Citrusna trava je biljka koja raste u velikim busenovima i najviše je ima u Aziji. Prvo je korišćena da bi se dobilo citrusno ulje, baš kako bi rastjerivalo komarce i druge insekte. Nije jestiva, ali zato pomaže u ublažavanju dermatitisa kod ljudi sa osjetljivom kožom.

5. Nana (Mentha)

Nana, kao i bilo koji tip mente pomaže kod ovog “problema”. Ovu biljku je vrlo lako održavati i brzo se prima kada se zasadi. Međutim, treba je zasaditi u saksiju, a ne direktno u zemlju, jer se mnogo širi (a možete je jednostavno staviti u posudu bez dna i staviti je na zemlju, kako bi kontrolisali njeno širenje). Njene listove utrljajte u kožu i to je sve što treba da uradite.

nana

6. Matičnjak (Melissa officinalis)

Takođe iz porodice mente, matičnjak je prirodni “odbijač” komaraca zbog njegove mirisne arome limuna. Ne širi se mnogo, pa ga možete zasaditi direktno u zemlju. Dobro se prima, pa ga svake godine iznova možete presađivati.

maticnjak

Izvor: zenskimagarzin.rs