Okružni sud u Banjaluci osudio je Marjanu Vučković (59), bivšu tržišnu inspektorku u Inspektoratu RS, na godinu dana zatvora i 5.000 maraka novčane kazne zbog primanja mita od 500 KM.

Takođe, izrečena joj je mjera zabrane obavljanja poslova inspektora u narednih pet godina, s tim da vrijeme provedeno u zatvoru neće biti uračunato u ovu zabranu.

Prema presudi, koju je danas izrekla sudija Vesna Stanković-Ćosović, inspektorka je tokom kontrole od 17. februara do 24. marta ove godine od vlasnika prodavnice “Siti Pak Todor” u Banjaluci tražila 1.000 maraka mita, kako bi sačinila uredan zapisnik o kontroli.

Nakon što vlasnik nije pristao, ona je sačinila zapisnik o nepravilnostima i izdala prekršajni nalog od 800 KM. Poslije je ponovo zatražila i primila mito u iznosu 500 maraka od Bogdane Koščice, supruge vlasnika lokala.

“Ona je tada Koščici rekla da je u redu ako je novac od srca, te da se sve moglo završiti i ranije, te joj je obećala da će na sudu pobiti svoj prekršajni nalog“, navodi se u presudi.

Inače, Vukčevićevoj je Sud kao olakšavajuće okolnosti uzeo činjenicu da je majka dvoje punoljetne djece, da je priznala krivicu, da nije ranije osuđivana te da je imala korektno vladanje za vrijeme sudskog procesa.

Kao otežavajuće Sud je cijenio upornost optužene u izvršenju krivičnog djela. Vučkovićeva je nakon izricanja presude kazala za “Nezavisne” da okružni tužilac od nje nikada nije uzeo izjavu u vezi s primanjem mita kao i da je cijelu optužnicu bazirao na izjavi Bogdane Košcice, koja joj je, kako je rekla, novac dala da bi joj se osvetila, pa je najavila žalbu.

Takođe, kako je rekla, i njeno hapšenje nije bilo korektno jer joj je neko od istražilaca prilikom hapšenja držao pištolj na sljepoočnici.

Slobodan Ćelić, specijalni tužilac, rekao je da će odlučiti da li će na presudu ulagati žalbu ili ne tek kad primi pismenu presudu.

Podsjećamo, Vučkovićevu je Krim-policija uhapsila 24. marta u Banjaluci nedugo nakon što je primila mito.

Izvor: nezavisne.com