Nakon godina istraživanja paleontolozi veruju da su otkrili kako su se dinosaurusi parili.

Nikakva druga tehnika osim tzv. psećeg položaja ne bi bila moguća s obzirom na njihovu divovsku građu i izuzetnu težinu.

Jedna struja paleontologa čak smatra da su i u tom položaju mogli da se pare samo u vodi, upravo zbog težine i visine  jer bi na suvom jednostavno izgubili ravnotežu i prevrnuli se.

Sve vrste dinosaura koristile su istu osnovnu poziciju za snošaj, objasnila je britanska paleontološkinja dr Beverli Halsted, jedna od prvih koja se ozbiljnije pozabavila tom temom. Mužjak bi se ženki popeo na leđa, svoje prednje udove položio na njena ramena, jednu zadnju nogu bi joj zabacio preko leđa i svoj bi rep podvio ispod njenog.

Biolog Stjuart Lendri jedan je od onih koji smatraju da je sve to ipak bilo nemoguće na suvom i da bi tako krupnim životinjama bila potrebna voda za oslonac da ne izgube ravnotežu.

Parenje je predstavljalo izuzetan fizički napor za dinosauruse, pogotovo za vrste koje su bile više od četvorospratnice i teže od 30 tona. Procjenjuje se da je penis T-Rexa bio dug 3,60 metara!

Izvor: zanimljivosti- viva