zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Cista ne desnom jajniku: Da li se hirurški otklanja i jajnik?!

1. Pitanje: Poštovani, prije 12 godina otkrivena mi je cista na desnom jajniku, ali nakon nekoliko mjeseci cista je nestala. Međutim, prije nekoliko dana sam ponovo otkrila cistu na istom jajniku. Interesuje me da li je potrebno da preduzmem nešto u vezi s tim i da li se, prilikom hirurške intervencije otklanjanja ciste, ukoliko bude bilo potrebe za tim, uklanja i jajnik, budući da još uvijek nisam rađala? Zanima me Vaše mišljenje. Unaprijed hvala. D. T.(25)

Odgovor: Treba se ultrazvučnim pregledom vidjeti kakve je građe cista, tj. da li ima pregrade u sebi ili ne, kakvim sadržajem je ispunjena, i koje je veličine. Ako je cista jednostavne građe (bez pregrada), ispunjena bistrim sadržajem, i manja od 5 cm, vrlo je vjerovatno da će sama nestati kroz nekoliko narednih ciklusa. Ukoliko nešto u opisu ciste odstupa od navedenog, treba dodatno uraditi tumorske markere, i na onovu dobijenih rezultata planirati dalje korake. Operativnim zahvatom se u pravilu uklanja samo cista, a tkivo jajnika se maksimalno štedi.

Problemi sa epiziotomijom

2. Pitanje: Poštovani dr Zolak, molila bih Vas ako možete da mi date savjet u vezi mog problema sa epiziotomijom. Naime, porodila sam se prije skoro 3 mjeseca. Nešto više od mjesec i po dana od poroda sam imala problem sa epiziotomijom s vanjske strane, jer su po njoj bili izrasli granulomi, ali su se po izlasku iz babina povukli. Međutim, stalno je bio prisutan iscjedak žućkaste boje.

Na prvoj ginekološkoj kontroli, 7 nedjelja od poroda, ginekolog mi je rekao da je rana zarasla, da je sve OK, i propisao mi Polyginax, 1×1 6 dana. Ali, ni poslije potrošene terapije iscjedak se nije povukao, s tim što se sad kreće od žućkaste, gušće konzistencije, do rjeđe svijetlo zelenkaste. Odnosi su mi prilično neugodni, manje bolni, i poslije odnosa mi se nekad javi manje krvarenje. 

Maja 20., poslije izvršenog samopregleda, učinilo mi se da mi je epiziotomija pukla sa unutrašnje strane. To me mnogo uplašilo, i isti dan odem ginekologu. Rekao mi je da je epiziotomija u redu, zarasla je kako treba, ali su na njoj sad sa unutrašnje strane nastali ti granulomi i ranice, i da su mi zbog toga odnosi neugodni i bolni, i da se zbog toga javlja i krvarenje. Budući da dojim, doktor mi nije mogao propisati nikakvu terapiju osim vaginaleta na biljnoj bazi, i rekao mi je da se ispiram čajem od kunice 20-ak dana, pa da onda dođem na pregled. Ako se stanje ne promijeni na bolje, rekao je da ćemo onda vidjeti sta dalje, da li da uvede neku terapiju, ili da me pošalje na hirušku intervenciju da se to odstrani.

Koliko sam shvatila, obje opcije bi uticale na dojenje, a to mi nikako nije u interesu. Molim Vas za savjet. Unaprijed hvala! Branka (27)

Odgovor: Ako sam dobro razumio, stanje je sljedeće, i nije pretjerano zabrinjavajuće – epiziotomija je do sada morala zarasti, i iscjedak se ne bi trebao povezivati sa njom. Vjerovatno je u pitanju pojačan vaginalni sekret, koji se brisom diferencira, vezano za potrebu liječenja vaginaletama. Problem predstavljaju granulomi, naročito prilikom odnosa, poslije kojih se javi slabije krvarenje, zbog iritacije istih. Ako bude potrebe za sistemskom terapijom, oralnim putem, postoji dosta antibiotika koji se mogu davati ženama koje doje. Ako, pak, bude potrebe za hirurškom korekcijom, ni to neće uticati na dojenje, prvo zato što sama intervencija nije obimna, i kratkotrajna je, a ni antibiotici koji se budu prepisali nakon nje neće uticati na dojenje, kako sam već spomenuo.

Trudnoća poslije vanmaterične…

3. Pitanje: Poštovani dr Zolak, u februaru ove godine saznala sam da sam trudna, i na pregledu ginekolog mi je rekao da je vanmaterična trudnoća, koja je bila veoma mala; kroz menstrualni ciklus je nestala 13. februara. Poslije toga sam otišla na kontrolu i svi nalazi su bili uredni. Doktor mi je rekao da ne treba da pravim pauzu da bih opet zatrudnila.

20-og marta sam saznala da sam trudna ponovo, trudnoća je uredna. Prvi put na kontroli  sam dobila da pijem Utragestan tablete 3×1 mjesec dana i vitamine Prenetal, i sad nakon treće kontole doktor mi je dao da pijem ponovo Utragestan tablete takođe mjesec dana, i Amoksicilin kapsule. Zanima me zašto je potrebno piti toliko tableta u trudnoći kada je sve u redu? Unaprijed hvala. D.S (23)

Odgovor: Utrogestan se daje u prvih 3 mjeseca trudnoće, jer nakon toga se smatra da je posteljica dovoljno velika i zrela da preuzme na sebe
produkciju progesterona, koji je potreban za održavanje trudnoće. Poslije ta prva 3 mjeseca se moža davati ( oralno ili vaginalno) da bi se malo uticalo na „smirivanje“ materice, tj. kontrakcija, u slučajevima kada se posumnja da bi moglo doći do prijevremenog poroda ili pobačaja. Utrogestan sam je progesteron u osnovi, i neku štetu u organizmu ne može napraviti, te ga zbog toga doktori često i prepisuju. Amoksicilin, s druge strane, je antibiotik koji se daje kada postoji infekcija u organizmu, te smatram da ga je kolega prepisao zato što je na osnovu laboratorijskih nalaza zaključio da postoji neka upala, negdje u organizmu.

Terapija zbog povišenog krvnog pritiska u trudnoći

4. Pitanje: Poštovani dr Zolak, tokom prve trudnoće prije 4,5 godine ustanovljen mi je povišen krvni pritisak, zbog čega sam veći dio trudnoće provela u bolnici pod nadzorom ljekara, a pritisak je ostao i nakon poroda. Od terapije sam koristila Metildopu u toku trudnoće, a nakon poroda Metildopu 2×500 mg, jedno vrijeme i Amlodipin. S obzirom da planiram drugu trudnoću, internista-kardiolog mi je izbacio Amlodipin i povećao dozu Metildope na 3×500 mg, što mi je jedno vrijeme odgovaralo, međutim u posljednje vrijeme i ne baš. Sada mi je isti doktor uveo uz Metildopu i Hidrohlorotiazid 25 mg 1×1/2 i rekao da ove tablete smijem koristiti u trudnoći. Trenutno mi je pritisak uglavnom dobar. Inače, uradila sam sve pretrage koje je doktor tražio i svi nalazi su uredni. Molim Vas za Vaše mišljenje u pogledu planirane trudnoće i navedene terapije. Da li smijem koristiti Hidrohlorotiazid u trudnoći? Unaprijed hvala. MC (34)

Odgovor: Svi lijekovi su podijeljeni u pet grupa, u zavisnosti od toga kakav uticaj imaju na razvoj ploda (A,B,C,D,H). Hidrohlorotiazid spada u D
grupu, u kojoj se nalaze supstance za koje postoje dokazi da mogu negativno uticati na plod. Zbog navedenog se ne preporučuje upotreba tog lijeka u trudnoći. Smatram da ga je internista prepisao zato što niste trudni. Kada ostanete u drugom stanju, vrlo vjerovatno je da će se morati povećati doza Metildope, da bi se pritisak što duže, i što bolje držao pod kontrolom. Treba napomenuti i da će se, zbog istorije prve trudnoće, svaka naredna smatrati rizičnom, i u skladu sa tim morati postupati. Vi ćete morati mjeriti pritisak gotovo svakodnevno, da bi se u slučaju eventualnog porasta moglo brzo reagovati i spriječiti ozbiljne komplikacije koje takva trudnoća može izazvati i kod majke, i kod ploda.