Tradicionalna južnoamerička muzika odjekivala je glavnim gradom Republike Srpske. Na Trgu Krajine, dvojica muzičara privukla su pažnju mnogobrojnih Banjalučana, prvenstveno zbog izgleda, a potom zbog specifičnog muzičkog zvuka koji je mamio prisutne.

– Vrlo su neobični. Prvi put ih vidim i nemam pojma odakle dolaze – rekla nam je iskreno jedna Banjalučanka.

– Mislim da su bili prije koju godinu ovdje. Sviraju južnoameričku muziku i mislim da dolaze iz Kolumbije – iznio nam je svoje pretpostavke drugi sugrađanin.

I dok su mnogi slijegali ramenima, konstatujući da ne znaju odakle su muzički gosti, najmlađi Banjalučani koji su se tu zatekli ushićeno su uzvikivali: “Indijanci, indijanci”, ne krijući oduševljenje što su se pred njima našli dvojica tamnoputih muzičara, garave, duge kose, u tradicionalnim nošnjama južnoameričkih Indijanaca.

IMG_2148

Ovi muzičari pripadaju velikoj grupi južnoameričkih Indijanaca, Ajmarama. Nalaze se na zapadnoj obali Južne Amerike, duž planinskog vijenca Andi, postojbini drevnih Inka.

IMG_2149

Indijanci, pripadnici Ajmarama, danas žive u Peruu i Boliviji, ali i u Čileu. Nekada su, kroz istoriju, živjeli u plemenima, odnosno u nekoliko nezavisnih država, a svaka je imala svoj dijalekt. Pod vlast države Inka došli su 1430. godine. 

Kroz vijekove prošli su nekoliko nivoa akulturacije, do danas su od svake ponešto i sačuvali. 

IMG_2150

U ljetnjem periodu, veliki broj muzičara sa ovog podnevlja dolazi u Evropu, gdje putuju iz države u državu, iz grada u grad, a u velikom broju ih možete vidjeti i na Jadranu. Osnovni instrumenti u njihovoj muzici su panove frule, ali i gitare. Svirajući na ulicama širom Evrope, prikupljaju novac prodavajući CD-ove sa njihovom tradicionalnom muzikom, ali i panove frule. Od toga žive. 

Kako vam se dopada njihova muzika?