zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

“Nekvalitetna” trudnoća

1. Pitanje: Poštovani, posljednju menstruaciju sam imala 27. marta. Imam poprilično redovne cikluse (svakih 26 do 28 dana). S obzirom da mi je prošli mjesec izostala menstruacija, uradim test koji je bio pozitivan.

Jedanaestog maja sam imala pregled kod ginekologa koji je uspostavio sljedeću dijagnozu: Graviditas hbd V_VI. Suspect. Missed abortion in obs. Vaginosis.

Ukratko mi je objasnio da je to po njegovom mišljenju nekvalitetna trudnoća, ne vidi se rad srca i da on u tom periodu ne preporučuje i ne radi kiretažu. Lagano krvarenje je počelo tek nakon pregleda. Propisao mi je u slučaju jačeg krvarenja Ergothyl kapi i antibiotik koji već koristim zbog ove upale ili šta je već.

Ovo mi je prva trudnoća i malo sam izgubljena u svoj situaciji. Razmišljam čak i da zakažem pregled kod drugog doktora, pa Vas ovom prilikom molim za savjet. Hvala. Vanja (25)

Odgovor: U svakom slučaju biste trebali otići na još jedan pregled, bilo kod ginekologa kod koga ste već bili, bilo kod nekog drugog. Iako vjerujem da je ginekolog imao razlog da kaže da je u pitanju „nekvalitetna“ trudnoća, treba pustiti da prođe još malo vremena, jer se u toj dobi trudnoće još uvijek ne vidi sve najjasnije.

Preporuka je da ne pijete Ergotil kapi dok ne uradite još jedan UZV pregled (pustite da prođe nekih petnaestak dana od prošlog), i da uradite najmanje dva nalaza Beta HCG. Pomenuti hormon će tačnije pokazati u kakvom statusu je trudnoća, i šta se može očekivati dalje.

Gdje se radi vještačka oplodnja?

2. Pitanje: Poštovani dr Zolak, u braku sam već godinu dana i ne čuvam se u toku odnosa ali još nisam zatrudnila. Bila sam kod ginekologa prije dva mjeseca gdje sam obavila preglede i da bi me na kraju ginekolog pitao koliko sam u braku i dao mi je prijedlog da suprug ode uraditi
spermiogram.

Taj nalaz je pokazao da suprug u datom uzorku nema ni jednog spermatozoida; radio je dodatne pretrage gdje se došlo do zaključka da vjerovatno ima začepljene kanale i da zato ja još nisam zatrudnila.

Doktor nam savjetuje vještačku oplodnju pa mene zanima kolike su šanse da ostanem trudna iz prvog puta, da li postoji mogućnost pročepljavanja kanala pa da zatrudnim prirodnim putem i gdje se sve može uraditi vještačka oplodnja? Hvala, Biljana (26)

Odgovor: Nalaz spermiograma govori da je ozbiljan problem u pitanju, i da ne postoji način da zatrudnite prirodnim putem. Vještačka oplodnja je rješenje, i trebali biste krenuti tim putem bez odlaganja. Pročepljivanje kanala takođe nije moguće, već će se, kad dođe vrijeme za to, spermatozoidi dobiti punkcijom testisa.

Da vam neko garantuje da ćete zatrudniti iz prvog puta je neozbiljno, ali se može reći da su šanse velike ako je sve u redu sa vašim ginekološkim organima, i hormonskim statusom. Ovo zadnje je uslovno, naravno, a uslov je da se punkcijom dobiju vitalni spermatozoidi.

Vještačka oplodnja se u Republici Srpskoj radi samo u privatnoj ambulanti MedicoS, i prva dva pokušaja plaća Fond. Treba napomenuti i to da Fond plaća ako komisija u kojoj se nalazi, između ostalih, i vlasnica pomenute ambulante odluči da ispunjavate uslove za proceduru.

Da li sam trudna?

3. Pitanje: Poštovani doktore Zolak, zadnju menstruaciju sam imala 12-og aprila i trajala je do 16-og (inače imam redovne menstruacije) i od
tada mi se dva puta desilo jednodnevno krvarenje koje nije bilo praćeno bolovima.

Drugog maja sam imala jake bolove u donjem dijelu stomaka gdje su me doveli u UBKC gdje su mi odradili gin.uzv. i poslali na dalje nalaze.

Uradila sam hormone štitne žlijezde, krvnu sliku, urin, urinokulturu, beta HCG, ginekološke briseve (hlamidiju, mikroplazmu). Svi ti nalazi su uredni, beta negativna i od tada još nisam dobila menstruaciju.

Možete li mi reći postoji li mogućnost da je tada bilo rano za utvrđivanje trudnoće (2.5.)?

Da li je moguće da se radi o trudnoći s obzirom da još uvijek nisam dobila? Bojana (22)

Odgovor: Postoji mogućnost, zato trebate ponoviti nalaz beta HCG, da bi se definitivno znalo da li je trudnoća u pitanju, jer je 2.5. bilo prilično rano za detekciju. Uz betu, preporučujem da ponovite i UZV pregled, pri kome će se steći bolji uvid u ono što se dešava.

Serklaž i blizanačka trudnoća

4. Pitanje: Molim Vas za mišljenje. Ako je žena imala konizaciju grlica dvije godine prije trudnoće, pri tom je do trudnoće došlo vantjelesnom oplodnjom i u pitanju je blizanačka trudnoća da li mislite da je serklaž štetan zbog pomenute konizacije? Odnosno, da li može biti rizično za trudnoću ako se ne uradi? Zanima me koji rizik je veći!?

I još nešto – ako su u pitanju dvojajčani blizanci to znači da svaka beba ima svoju posteljicu?

Ima li svaka svoju plodovu vodu?

Ako vodenjak pukne može li biti da je jedna beba ugrožena i da ima manjak plodove vode, a druga ne?

Hvala na odgovorima i oprostite na dugom pitanju, tj. pitanjima. S. (28)

Odgovor: Serklaž je u vašem slučaju vjerovatno preporučen zato što se smatra da je grlić oštećen prilikom konizacije, i da neće biti dovoljno snažan da ostane zatvoren kako trudnoća bude napredovala. Dodatni razlog je što nosite dva ploda, te je samim tim materica veća, i stvara veći pritisak na grlić. Zbog ovih razloga smatram da trebate uraditi serklaž, i poslije nastaviti sa relativnim mirovanjem, sve do kraja trudnoće.

Dvojajčani blizanci su svaki za sebe, znači da imaju odvojene posteljice, i svaki svoju plodnu vodu. Ako bi kojim slučajem došlo do pucanja vodenjaka, to bi ugrozilo ne samo tog blizanca, već i onog drugog, jer se takve trudnoće po pravilu završavaju prije vremena.

Zbog ovih, a i nekih drugih razloga se blizanačke trudnoće smatraju rizičnim, i tako bi se prema njim trebalo i odnositi, i od strane vas, i od strane vašeg ginekologa.