Predstojeći vikend biće najtopliji u ovoj godini sa temperaturama i do 35 stepeni Celzijusovih, koje će se zadržati sve do utorka, kada se očekuje osvježenje u vidu pljuskova i kiše, prognoziraju meteorolozi.

Prema riječima Milice Đorđević, dežurnog meteorologa  u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, u subotu nas u cijeloj zemlji očekuje sunčano vrijeme sa temperaturama od 29 do 35 stepeni, a posljednji dan u sedmici biće ujedno i najvreliji.

Kulminacija se očekuje u nedjelju, gdje se gotovo nigdje temperatura tokom dana neće spuštati ispod 31 stepen, dok će maksimalna dnevna biti 35 stepeni”, kaže ona.

Kako je rekla, osvježenje u vidu kiše može se očekivati samo u brdsko-planinskim dijelovima zemlje u noći između nedjelje i ponedjeljka, ali će količina padavina biti zanemariva.

U ponedjeljak će i dalje biti sunčano i toplo s tim da će na zapadu biti nešto svježije sa nižim temperaturama od oko 27 stepeni, što je znatan pad u odnosu na nedjelju i biće znatno prijatnije. Pravo osvježenje može se očekivati tek od utorka, kada se očekuju kiša i pljuskovi”, kazala je Đorđevićeva.

Kazala je kako su temperature u posljednjih desetak dana više od prosjeka, te da vremenske prilike više pogoduju za jul nego jun.

U banjalučkom Domu zdravlja povodom najavljenih vrućina savjetuju uzimanje lagane hrane, što više tečnosti, adekvatno odijevanje, kao i  izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana.

“U organizam treba unositi hranu koja je bogata vitaminima, a sa fizičkim aktivnostima ne treba pretjerivati. Hroničnim bolesnicima se preporučuje redovno uzimanje propisane terapije i izbjegavanje izlaganja faktorima rizika za osnovno oboljenje”, kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

Izvor: nezavisne.com