zolaakSvake srijede na Vaša pitanja odgovara stručnjak – ljekar Aleksandar Zolak, zaposlen na UB Klinički centar Banja Luka, na odjelu Konzervativne ginekologije. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom, ali je neophodno da navedete godinu rođenja.

Pitanja šaljite na e-mail adresu  redakcija@banjalucanke.com

Kontraceptivna sredstva

1. Pitanje: Poštovani dr Zolak, majka sam troje djece i ne mislim više rađati. Na pregledu poslije babina moja doktorka mi je preporučila vaginalete kao kontraceptivno sredstvo, ali sam zaboravila kako se zovu. Htjela bih čuti i Vaše mišljenje o tome, koje su pozitivne, a koje negativne strane, odnosno,koliko su sigurne?! Unaprijed Vam hvala na odgovoru. Srdačan pozdrav, T. Z.

Odgovor: Doktorica je vjerovatno mislila na neki od lokalnih hemijskih kontraceptiva, koja se stavljaju neposredno prije odnosa, i čije dejstvo traje 3-4 sata. Ova vrsta kontraceptiva ima spermicidno dejstvo, i u određenoj mjeri baktericidno. Djeluju tako što imobilizuju spermatozoide, onemogućujući njihovo dalje funkcionisanje. Imaju i određeno dejstvo na cervikalnu sluz, koja postaje gušća, što takođe otežava prolaz spermatozoidima kroz grlić materice, dalje prema jajnoj ćeliji. Ova vrsta kontracepcije nije široko rasprostranjena iz nekoliko razloga – prvi je taj što pružaju zaštitu od nekih 80 odsto, te bi se trebala kombinovati sa još nekom vrstom kontracepcije, a potom i zato što se ne preporučuje kupanje dok dejstvo traje, znači neka 3-4 sata. Ovo definitivno nije dobar način kontracepcije, i u vašem slučaju bih kao najsigurnije rješenje preporučio spiralu, bilo neku sa hormonskom komponentom, bilo standardnu.

Enterokoka

2. Pitanje: Poštovani, unazad 8 mjeseci mi je izraženo peckanje, svrab (koji je nekada nepodnošljiv i dovodi do stvaranja ranica koje krvare) i bol u vagini i u spoljašnjem dijelu. Ginekolog je uzeo cervikalni i vaginalni bris koji su pozitivni na Enterokokus fekalis. Terapiju mi određuje na osnovu antibiograma. Tegobe se samo malo ublaže i nakon par dana od prestanka uzimanja terapije se vraćaju. Svaki mjesec idem na pregled i ponavljam briseve  koji su stalno pozitivni na enterokokus fecalis. Zanima me Vaše mišljenje, terapija i savjet da li trebam i gdje da ponovim briseve i odem na još neke pretrage i pregled?! Maki (36)

Odgovor: Ciljana antibiotska terapija, na osnovu antibiograma, je jedini način za eradikaciju Enterokoka, i to je ono što vaš ginekolog i radi. Problem može predstavljati to što antibiotska terapija, pogotovo dugotrajna, dovodi do bujanja gljivica, koje onda izazivaju poteškoće kakve ste vi i opisali – svrab, peckanje, bol, i ranice. Smatram da biste uz antibiotsku terapiju trebali koristiti i terapiju protiv gljivica, u vidu vaginaleta, i krema za spoljašnju upotrebu. Bakterija se, treba napomenuti, prenosi seksualnim putem, te je zbog toga indikovano i liječenje partnera. Isto tako, treba razmisliti i zbog čega ona tako često dospijeva u vaginu, jer je primarno mjesto koje naseljava digestivni trakt i analno područje.

Vježbanje poslije prirodnog porođaja

3. Pitanje: Poštovani, porodila sam se prirodnim putem prije 5 mjeseci. Na pregledu dva mjeseca nakon poroda ginekolog mi je rekao da imam prolaps uterusa prvog stepena (tj. da mi je grlić spušten otprilike 1 cm). Doktor mi je rekao da ne brinem, da nastavim normalno sa svim aktivnostima i da nema potrebe za nekim ograničenjima. Još mi je rekao da postoji šansa da mi se stanje popravi nakon što prestanem sa dojenjem. Nemam bolove, niti probleme sa mokrenjem. Problem je što mi se nekad javi osjećaj kao da mi nešto stoji u ulazu u vaginu, a pri vježbanju javlja mi se osjećaj kao da će mi nešto ispasti kroz vaginu. Interesuje me da li smijem da nastavim sa vježbanjem (trčanje i aerobik) uprkos ovim simptomima? Može li vježbanje da mi pogorša stanje? Postoji li način sanacije problema tako da mogu da imam još djece i nastavim da se bavim sportom? Branka (30)

Odgovor: Smijete nastaviti sa vježbama, ali prvenstveno Kegelovim, da biste koliko-toliko ojačali mišiće karlićnog dna, koji daju oslonac materici. Nažalost, na ovim prostorima, Kegelove vježbe su još uvijek jedini način na koji se može ojačati karlično dno, pa zbog toga i postoji veliki broj žena sa sličnim problemima kao vaš, uz probleme sa zadržavanjem mokraće, tj. kontinencijom. Ima nekih naznaka da bi se takvo stanje moglo promijeniti, jer je u toku neki projekat za električnu stimulaciju karličnog dna, međutim, dok se to ne uspostavi kako treba, Kegelove vježbe su jedino rješenje. Sa drugom vrstom treninga možete nastaviti, ali uz oprez, i vježbe koje ne povećavaju trbušni pritisak, koji posljedično prenosi tu vrstu pritiska na karlično dno, potiskujući matericu naniže.

Seksualna neaktivnost – minimalna šansa od obolijevanja?!

4. Pitanje: Većina zdravstvenih problema ginekološke prirode nastaje zbog seksualne aktivnosti, zar ne? Jedan ginekolog je rekao da je 99% raka jajnika i raka grlića materice uslovljeno seksualnom aktivnošću, pa evo odlučih da pitam i za drugo mišljenje (Vaše), da li se slažete sa tim što je taj ginekolog rekao? I na kraju, ukoliko djevojka živi čedno bez masturbacije i bez seksualnih odnosa – u tom slučaju su minimalne šanse da se razboli od neke ginekološke bolesti? S.V. (20)

Odgovor: Ako djevojka živi čedno minimalne su šanse da dobije rak grlića materice, budući da je dokazano da tu vrstu maligniteta izazivaju  HPV virusi, koji se prenose seksualnim putem. S druge strane, takva djevojka ima veće šanse da dobije tumor na jajnicima, jer je dokazano da neprekinuta aktivnost jajnika (ovulacije svaki mjesec), povećava šanse za razvijanje cisti, bilo benignih, bilo malignih. Zbog ovoga su rijetki tumori na jajnicima kod žena koje su rađale više djece (4,5 ili više), jer su kod njih jajnici „odmarali“ u trudnoći i poslije nje. Dakle, ako govorimo o idealnoj prevenciji (hipotetičkoj), jer vidim da vas to interesuje, to bi vjerovatno bila djevojka koja čedno živi, i uz to koristi kontraceptivne pilule.