U Banjaluci će sutra početi osmi internacionalni festival folklora “Dukatfest” na kojem će do 24. juna učestvovati ansambli iz sedam zemalja.

Na ovom festivalu će učestvovati ansambli iz Italije, Moldavije, Rusije, Indije, Kipra, Srbije i Republike Srpske.

Direktor Festivala Natalija Trivić rekla je da je sve spremno za početak ove kulturne manifestacije i da je ona ispunila očekivanja organizatora jer je uspjela da uspostavi partnerski odnos sa međunarodnim kulturnim fondacijama i domaćim privrednicima i institucijama.

“Osim toga, uspjeli smo i da proširimo program na `Dukatfest` radionice u kojima je izabrano šest najboljih kreativaca koji će predstaviti svoj rad, a snimili smo i šest promotivnih filmova, koji će biti premijerno prikazani na centralnoj festivalskoj večeri u ponedjeljak, 22. juna”, rekla je Trivićeva.

Direktor programa “Dukatfesta” Jovana Simić rekla je da će otvaranje Festivala početi defileom ansambala centrom grada sutra od 20.00 časova, dok je ceremonija otvaranja u 21.00 čas u porti hrama Hrista Spasitelja.

“U nedjelju, 21. juna, u sportskoj dvorani u Laktašima u 20.00 časova nastupiće ansambli iz Moldavije, Kipra i Italije, dok će u isto vrijeme na ljetnoj pozornici Kulturnog centra Modriča nastupiti ansambli iz Indije i Rusije, te etno grupa ‘Vida’ i gradski hor”, najavila je Simićeva.

Ona je dodala da su za ponedjeljak, 22. juna, u Banjaluci predviđeni Okrugli sto “Kulturno nasljeđe: kreativnost i samozapošljavanje”, prodajna izložba suvenira zemalja učesnica festivala i kreativaca BiH, te centralno takmičarsko veče na Trgu Krajine od 21.00 čas.

Gran-pri ovogodišnjeg festivala je 600 evra, a ansambli će se takmičiti i u kategorijama autentičnosti i stila.

Izvor: Srna